Toch geen verplaatsing hoogspanningsmasten

Foto: Google Street View

De hoogspanningsmasten in Zaanstad worden toch niet verplaatst. Uit het haalbaarheidsonderzoek dat TenneT in samenwerking met ProRail deed blijkt volgens wethouder Wessel Breunesse dat dit geen reële optie is. ‘Dat is jammer, want ruimtelijk gezien zou dat wel het meest wenselijk zijn. We volgen hun advies op.’

In Zaanstad staan 52 woningen loodrecht onder hoogspanningsverbindingen, waaronder elf appartementen in het appartementencomplex De Dikkert aan de Westzijde in Zaandam. TenneT concludeert dat het verplaatsen van de masten binnen het onderzochte gebied niet lukt omdat:

  • De kosten hoger zijn dan de kosten voor de uitkoop van de woningen;
  • De verplaatsing van de masten ruimtelijk moeilijk inpasbaar is en technisch lastig te realiseren;
  • Er grote risico’s zijn voor de leveringszekerheid van stroom gedurende de werkzaamheden;
  • Er veel fysieke- en veiligheidsmaatregelen nodig zijn om de werkzaamheden uit te voeren.

Vanwege de zorgen van bewoners in de directe nabijheid van hoogspanningsmasten is het ministerie van Economische Zaken op 1 januari 2017 gestart met een uitkoopregeling voor huizen die loodrecht onder de leidingen staan. Deze regeling duurt tot 31 december 2021. Van de woningen die door de gemeente zijn aangekocht moet de woonbestemming worden afgehaald. Onder deze Rijksregeling heeft de gemeente inmiddels vijftien van de 52 woningen aangekocht.

Heijermansstraat

Naast de uitkoopregeling biedt het Rijk ook de mogelijkheid om alternatieven te onderzoeken. Dit geldt alleen voor stedelijke gebieden waar de verwachting is dat die alternatieven niet duurder zijn dan de totale kosten voor de uitkoop van de woningen. Daarom hebben B & W in maart 2017 besloten tot een onderzoek naar een maatwerkoplossing voor de 38 huizen die onder de 380 kV bovengrondse verbinding tussen de Provincialeweg en de Heijermansstraat staan. Dat onderzoek wordt op een later moment afgerond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen