Nog bijna jaar wachten op collegevoorstel hoogspanningsmasten

Hoogspanning boven wooncomplex De Dikkert aan de Westzijde.
Hoogspanning boven wooncomplex De Dikkert aan de Westzijde.
Foto: Google Street View

Eind maart hoopt ProRail het haalbaarheidsonderzoek naar het verplaatsen van de hoogspanningsmasten bij het spoor en de spoorbrug in Zaandam te hebben afgerond en met een conceptadvies over de verplaatsing van de kabels te komen.

Dat advies had er al moeten liggen, maar volgens wethouder Hans Krieger gaat het om een materie die complexer blijkt te zijn dan was voorzien. Mocht ProRail geen veiligheidsredenen aanvoeren die het verplaatsing van de masten onmogelijk maken, dan kan netbeheerder Tennet het haalbaarheidsonderzoek omstreeks juli afronden. Zet de spoorbeheerder de seinen op rood dan duurt die laatste fase korter.

Uitsluitsel in oktober

Krieger verwacht de raad in oktober een eindoordeel te kunnen sturen, inclusief de resultaten van het onderzoek naar de mogelijkheden en gevolgen voor appartementencomplex De Dikkert aan de Westzijde ingeval verplaatsing van de hoogspanningslijnen geen optie is. Sommige woningen in dat complex liggen er pal onder. Met gebruikmaking van de landelijke uitkoopregeling voor dergelijke woningen zijn een aantal daarvan inmiddels al in gemeentelijke handen overgegaan. De regeling loopt tot eind 2021.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen