Zaancampus wordt Techlands en breidt pakket uit

Foto: Gemeente Zaanstad

Vergeet de Zaancampus, verwelkom Techlands. De nieuwe naam voor het initiatief van de gemeente Zaanstad, de provincie, onderwijsinstellingen en technisch georiënteerde bedrijven uit de regio om aan meer technisch geschoold personeel te komen. De opleidingspartners en de bedrijven hebben een meerjarenplan uitgewerkt voor uitbreiding van het onderwijsaanbod.

Het gaat om moderne opleidingen waarin verschillende technieken en toepassingen samenkomen, zoals smart building, zorgtechniek, service & maintenance en robotica. Ook komen er meer flexibele modules voor om-, bij- en herscholing. Vakdocenten en professionals uit het bedrijfsleven begeleiden de studenten. Het doel is om het tekort aan technisch personeel verder terug te brengen. ‘Techlands helpt mensen aan een baan in de techniek door opleidingen te verzorgen die goed aansluiten op de behoefte van het bedrijfsleven’, legt wethouder van Economische Zaken Hans Krieger uit in een persbericht.

Doodzonde

Uit cijfers van het UWV komt naar voren dat er ondanks de coronacrisis nog steeds sprake is van krapte op de arbeidsmarkt waar het gaat om technische functies. ‘Zaanstad heeft een relatief groot aantal werkzoekenden. Tegelijkertijd hebben we prachtige, innovatieve bedrijven met openstaande vacatures waar zij niet de juiste mensen voor kunnen vinden. Dat belemmert ondernemingen om verder te groeien en te innoveren en dat is doodzonde. Techlands geeft technische opleidingen op allerlei niveaus met als doel het beter matchen van vraag en aanbod op onze arbeidsmarkt. Zeker in deze coronatijd waarin veel Zaankanters hun baan verliezen vindt het college het belangrijk om werkzoekenden via opleidingen te begeleiden naar functies waar veel vraag naar is,’ aldus de weethouder.

Nieuwbouw

De Zaancampus / Techlands ging in 2019 van start in het Regio College en IW Noord-Holland aan de Cypressehout en van het Regio College en Bouwmensen aan de Jufferstraat in Zaandam. Nieuwbouw voor Techlands is gepland aan de Aris van Broekweg in Zaandam. Daar gaan de metaalopleider Tetrix Techniek, het Regio College, Engie en andere bedrijven nauw samenwerken. Ook is er ruimte voor ondersteunde technieklessen voor het VMBO. Naar verwachting start de bouw deze zomer.

De Zaanstreek wil een aantrekkelijke vestigingsplek zijn én blijven voor bedrijven. Techlands richt zich op jongeren, zij-instromers en mensen die al in de techniek werken. Zij worden opgeleid en bijgeschoold voor functies binnen de regionale food-, proces- en maakindustrie, de installatiebranche en de bouw. In 2019 volgden 1900 studenten een opleiding en het streven is dat Techlands in 2025 bijna 2400 mensen opleidt.

Financiering

De samenwerkende partners binnen Techlands hebben mensen en middelen vrijgemaakt ter waarde van 3,6 miljoen euro om de komende vier jaar onderwijsvernieuwingen te realiseren. Op basis van deze cofinanciering heeft Techlands 1,8 miljoen euro subsidie aangevraagd bij het Rijk. Daarmee krijgt het totale meerjarenplan een waarde van 5,4 miljoen. In het voorjaar maakt het Rijk bekend of zij deze subsidie al dan niet toekent. Daarnaast heeft de metaalsector een subsidie van 500.000 euro verstrekt aan Techlands en TechValley in de regio Alkmaar om gezamenlijk ‘een leven lang ontwikkelen’ een impuls te geven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen