Opleiding Techlands betekent feitelijk een baangarantie

Still uit de video van Techlands.
Still uit de video van Techlands.
Foto: YouTube

Het is om precies deze reden dat bedrijven, onderwijsinstellingen en Zaanstad zo gebrand zijn op de vestiging van Techlands, eerder de Zaancampus genoemd: om de klimaatdoelen van Parijs te halen zijn naar schatting 23.000 tot 28.000 extra werknemers nodig, maar het aantal MBO-studenten in de techniek neemt tussen 2020 en 2030 naar verwachting met zo’n 24.000 af.

Ook het aantal gediplomeerden met HBO-techniek daalt. Ondertussen zijn volgens de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) tienduizenden vakmensen nodig die met hun kennis en kunde de energietransitie uiteindelijk in de praktijk gaan brengen. Zij moeten bijvoorbeeld zonnepanelen installeren, laadpalen aansluiten en windmolens plaatsen. Maar er zijn steeds minder mensen met de juiste technische kwalificaties beschikbaar, berekenden onderzoekers van Ecorys in opdracht van de brancheorganisatie.

Baangarantie

Volgens de NVDE moeten er maatregelen worden genomen om jongeren voor technische opleidingen te laten kiezen. Zo zou het collegegeld voor MBO-techniek moeten worden afgeschaft en moet er een extra bonus komen voor meisjes die voor een technische opleiding kiezen. Ook moeten betere omscholingsregelingen worden ingesteld en moeten MBO-studenten een titel kunnen krijgen, zoals het geval is bij universitaire en HBO-studies. ‘Feitelijk heb je met MBO-techniek een baangarantie,’ zegt directeur van de NVDE Olof van der Gaag. ‘Het vele werk aan de energietransitie is een belangrijke kans, zeker in tijden van economische crisis, maar het is ook een kritische succesvoorwaarde voor het klimaatbeleid.’

Techlands

Het Klimaatakkoord telt zo’n 250 maatregelen, die moeten leiden tot 49 procent CO2-reductie in 2030. Europees breed is zelfs afgesproken dat de uitstoot met 55 procent moet worden verminderd. Techlands kan een belangrijke rol gaan spelen in het opleiden van voldoende vakmensen in onze regio. Er zullen onder andere moderne opleidingen worden aangeboden waarin verschillende technieken en toepassingen samenkomen, zoals smart building, zorgtechniek, service & maintenance en robotica. Ook komen er meer flexibele modules voor om-, bij- en herscholing. De bouw van het pand aan de Aris van Broekweg in Zaandam gaat naar verwachting deze zomer van start. Daar gaan de metaalopleider Tetrix Techniek, het Regio College, Engie en andere bedrijven nauw samenwerken. Ook is er ruimte voor ondersteunde technieklessen voor het VMBO.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen