Uitbreiding capaciteit elektriciteitsnetwerk voor groene stroom

Foto: Provincie Noord-Holland

Het lijkt erop dat een nieuwe ondergrondse elektriciteitsleiding tussen Beverwijk en Oterleek in de gemeente Alkmaar ook over Zaans grondgebied zal gaan. ‘Samen met de betrokken gemeenten Beverwijk, Zaanstad, Uitgeest, Castricum en Alkmaar wordt dit plan nu verder uitgewerkt,’ laat de provincie vandaag weten.

Er zijn drie routes voor de ondergrondse kabels geïnventariseerd. De gekozen variant heeft vanwege milieu- en technische redenen de voorkeur. Deze route wordt nu geoptimaliseerd en besproken met de belanghebbenden in de omgeving. De definitieve route ligt eind dit jaar ter inzage. Het netwerk wordt uitgebreid ter aanvulling op de bestaande elektriciteitsmasten. Daarnaast bouwt netbeheerder TenneT een inpandig schakelstation in Beverwijk en wordt op het bestaande elektriciteitsstation in Oterleek een extra veld (een soort stoppenkast) gemaakt.

Het uitgelichte deel van de kaart is het dorp Oterleek.

 

 

 

 

 

Voordat de aanleg start vinden er nog gesprekken plaats met grondeigenaren en wordt er onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de gesteldheid van de grond en de aanwezige flora en fauna. Ook moeten de bestemmingsplannen nog worden aangepast. Omdat de vraag naar elektriciteit hard groeit wordt er steeds meer duurzame elektriciteit opgewekt door zonneweiden en windparken op zee. De energie die daar wordt opgewekt gaat met elektriciteitsleidingen naar de verschillende plekken in de provincie. Om dit transport mogelijk te maken is het nodig het elektriciteitsnetwerk in Noord-Holland te versterken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen