Voorstel om te kijken naar kleinere winkels op de Gracht

Het zou de kans bieden om de Vinkenstraat een fraaier aanzien te geven.
Foto: Google Street View

Het is nog net geen voorstel om de Gedempte Gracht maar weer dicht te gooien – ‘Als we daar wat leuke bomen hadden gezet met hier en daar een kiosk en wat terrasjes was het volgens mij een voordeliger plan en met een veelzijdiger resultaat geweest’ – maar een betrokken inwoner stelt wel voor om iets te doen aan de leegstand op de Gracht. Door kleinere winkels aan de kant van de Vinkenstraat.

Die Vinkenstraat geeft een desolate aanblik en dat zou met woningbouw kunnen worden opgelost als de winkels hun oorspronkelijke oppervlakte terugkrijgen, aldus de briefschrijver. Dan snijdt het mes aan twee kanten: er is behoefte aan kleinere winkels én het straatbeeld krijgt een oppepper. De wat kleinere ruimtes  met lagere huurprijzen zoals Zaansch Faam en de Plantenkamer op de Westzijde redden het in de huidige crisis wel, terwijl de grotere ketens die het alleenrecht hebben op de Gracht veel meer moeite hebben om het hoofd boven water te houden.

Armoedig aanbod

‘Laatst zocht Kiss Bakery een ruimte op de Gracht en alles was eigenlijk te groot,’ aldus het schrijven. ‘We hebben er alleen grote ruimtes die verhuurbaar zijn aan grote ketens die er goedkope spullen verkopen. Het zorgt voor een armmoedig winkelaanbod. Ik kan mijn kleding hier niet kopen en internet wil ik ook niet, maar ik ga dus ergens anders heen. Daarom zou het mijns inziens mooi zijn als we de winkelpanden aan aan de kant van de Vinkenstraat weer terug zouden kunnen te brengen naar de oude maten. Dat levert kleinere winkelpanden op, de huur kan (moet!) omlaag en aan de Vinkenstraat krijg je ruimte om huizen te bouwen, wat de Vinkenstraat meer maakt dat de achterkant van de winkels.’

Nieuw masterplan

D briefschrijver is zich ervan bewust dat dit niet zomaar te realiseren is, want de pandeigenaren moeten het zien zitten en de vraag is hoe de kleinere winkels dan bevoorraad gaan worden. Er moet dan dus een nieuw masterplan voor het centrum komen, maar ‘ik denk dat het daar ook tijd voor is’. En dan het verkapte verzoek om nog eens naar het water op de Gracht te kijken.

‘De pandjes waren geen succes, maar tussen de periode van de pandjes en het water is het ook een tijdje bestraat geweest en dat voelde toen erg fijn, er was ruimte voor de mensen, ruimte voor een terrasje en wat speeltoestellen.’ Was er niet gegraven dan had ook de goedlopende markt er een plek kunnen krijgen, terwijl die nu op de Rozengracht in de verdrukking komt. Dus ‘op naar Inverdan 2?’ De gemeenteraad heeft het binnenkort over het winkelaanbod, en kan de suggesties van de meedenkende Zaankanter daar wellicht bij betrekken.

Reacties