Serie onderzoeken naar interventieteam; fractieleider PvdA doet stapje terug

10 jul , 13:45 Gemeente
Screenshot_20250709_165443
PvdA Zaanstad
Eylem Köseoglu.

Er lopen op dit moment meerdere 'onderzoeks- en adviestrajecten' in verband met het gemeentelijke interventieteam, maar de aantijgingen van Follow the Money aan het adres van het team dat zich bezighoudt met onder andere het vergroten van de veiligheid in Zaandam Oost hebben al wel een politiek slachtoffer geëist. Fractievoorzitter Eylem Köseoglu van de PvdA heeft de aanvoerdersband in elk geval voor de raadsvergadering van vanavond overgedragen aan raadslid Geert Rijken.

Köseoglu ging er meteen na de publicatie van het journalistieke onderzoeksplatform met een gestrekt been in, tot frustratie van burgemeester Jan Hamming. Andere fracties kozen voor voorzichtigheid: zij wilden eerst uitgezocht zien in hoeverre de door FTM geconstateerde misstanden op feiten berusten. Maar voor Köseoglu was dat geen vraag: voor haar stond al vast dat Zaanstad het niet zo nauw neemt met de rechten van kwetsbare inwoners. De leiders van de VVD, POV en het CDA zegden daarop in het vertrouwen in haar op. Dat was de inleidende beschieting tot de overdracht van het fractievoorzitterschap, waar op de website van de fractie overigens nog niets te lezen is. 

Geert Rijken
PvdA Zaanstad
Geert Rijken

De onderzoeken gaan ondertussen door. Er wordt intern bekeken hoe feitelijk de signalen zijn die in het artikel van FTM worden genoemd en aan de auteur is gevraagd om aanvullende signalen te delen, zodat die ook kunnen worden onderzocht onderzoeken. Datzelfde geldt voor signalen uit de ambtelijke organisatie. Daarnaast wordt intern een analyse gemaakt van de aanpak van concrete gevallen van  (verdenkingen van) ondermijning in Zaandam Oost. Ten derde is de onafhankelijke Functionaris Gegevensbescherming gevraagd om advies uit te brengen. Sinds 2023 wordt ook al onderzoek naar het functioneren van het interventieteam gedaan door het Bureau Beke, betaald door het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Daarin wordt ook gekeken naar mogelijke systeemfouten.

Landelijk onderzoek

Van de Bunt Adviseurs onderzoekt hoe de ondermijningproblematiek in Zaandam Oost effectief aan te pakken is. Het stadsdeel vraagt om een andere aanpak dan in de rest van de stad, aldus het college. 'Er is specifiek behoefte om beleid en uitvoering bij elkaar te brengen op het gebied van ondermijning in Zaandam Oost.' Op landelijk niveau loopt er vanuit het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid ook nog een onderzoek naar de veiligheidsopgaven en de aanpak daarvan in zes NPLV-gebieden, waaronder Zaandam Oost. Dat focust zich op de vraag wat de bepalende ondermijnende omstandigheden en factoren zijn die de veiligheid(sbeleving) van de bewoners van deze gebieden aantasten. 

In samenhang bekijken

'Het college vindt het wenselijk om de opbrengsten uit bovengeschetste trajecten niet los te duiden. Daarbij willen wij het ook verbinden met het sinds maart 2025 lopende ontwikkeltraject van de afdelingen die werken aan de opgave Veiligheid om de samenwerking te versterken. De samenhang van deze trajecten zal een gelaagd beeld bieden vanuit verschillende perspectieven. Waarbij juist in die samenhang tot een goede afweging kan worden gekomen. Hierbij kijken wij naar vragen rond rechtmatigheid, besluitvorming en een veilige werkomgeving. Om zo te komen tot mogelijke verbeteringen in cultuur, structuur en samenwerking,' schrijft het college aan de gemeenteraad. Het streven is om haast te maken.