Verdere leegloop met BCC, Footlocker en The athlete’s foot

Er gaan weeer twee gaten vallen op de Gedempte Gracht.
Foto: Google Street View

Lokaal Zaans trekt aan de bel nu steeds meer winkels Zaanstad verlaten. Het gaat niet alleen om een falliet D-reizen en een vertrekkende MediaMarkt, maar ook BCC en de vrijwel naast elkaar gelegen Footlocker en The athlete’s foot houden het voor gezien.

LZ is benieuwd naar de oorzaken en wat de gemeente heeft gedaan om de winkels te behouden, dan wel kan doen om een verdere leegloop zoveel mogelijk te voorkomen. Een deel van het antwoord geeft de partij in haar schriftelijke vragen aan het college zelf al. Het internet was voordat corona uitbrak al een geduchte concurrent voor fysieke winkels en die trend is het afgelopen jaar alleen maar versterkt. Maar wat Lokaal Zaans veel hoort is dat ook de hoge huurprijzen in Zaanstad – en niet alleen in Zaandam – een struikelblok vormen.

De BCC-vestiging aan de Westzijde.

Fractievoorzitter Marianne de Boer en fractieassistent Peter Bastiaan willen graag meer weten over het vertrek van MediaMarkt: waarom kon sinds 2018 toen de elektronicaketen de verhuizing uit de Hermitage aankondigde geen geschikte winkelruimte worden gevonden elders in de gemeente? Heeft het college zich wel ingespannen om de MediaMarkt voor Zaanstad te behouden?

Leegstand en verloedering

Lokaal Zaans noemt het ‘onwenselijk’ dat steeds meer winkels Zaanstad verlaten omdat leegstand zorgt voor een minder aantrekkelijk winkelgebied waarin verloedering en een eenzijdig aanbod op de loer ligt. Wat gaat het college doen om dit te voorkomen. De partij vindt ook dat de lokale politiek eens kritisch zou moeten kijken naar en gesprekken zou moeten voeren over de steeds hogere huurprijzen. Zijn er instrumenten die het college kan inzetten om die binnen te perken te houden? En meer in zijn algemeenheid: wat gaat het college doen om ervoor te zorgen dat het vestigingsklimaat voor de ondernemers aantrekkelijker wordt?

Reacties

Cookieinstellingen