Plan voor historische werf terwijl schepen dreigen te ‘verzuipen’

De Bontekoe uit 1909.
Foto: Holland Sail

Terwijl de Vereniging Zaans Erfgoed vergevorderde plannen heeft voor een historische scheepswerf op de noordelijke punt van het Zaaneiland in Zaandam waarop een fluitschip kan worden gebouwd, maken de eigenaren van bestaande historische schepen zich ernstige zorgen over de toekomst van het varend erfgoed.

Er moet binnen enkele weken duidelijkheid komen over de haalbaarheid van de Zaanse plannen, waarover de initiatiefnemers in gesprek zijn met de gemeente en woningcorporatie Rochdale. De werf is gedacht op land van de corporatie. De gemeenten Hoorn, Enkhuizen en Medemblik en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord slaan nu echter de handen ineen om meer publiciteit te genereren voor de Hollandsche Zeilvloot van circa 400 authentieke schepen die zwaar te lijden heeft van de coronamaatregelen. De terugval in het aantal bezoekers en dus de omzet is groot.

Een impressie van de werf die in Zaandam miet komen.

De schepen van de grootste, nog varende historische zeilvloot ter wereld zijn niet alleen van cultuurhistorische waarde, maar ook van groot  toeristisch-recreatief en maatschappelijk belang. Vele zijn van de sloop gered, gerestaureerd en geschikt gemaakt om te varen met betalende passagiers. Hierdoor weten de schippers deze oude vrachtschepen in de vaart te houden. In normale jaren neemt de vloot meer dan 100.000 gasten mee naar het Markermeer, het IJsselmeer, de Wadden en over de wereldzeeën. De inschatting voor dit jaar is dat het percentage gasten 50 tot 70 procent lager ligt.

Minimale bezetting

Tussen maart en 1 juli  kon er helemaal niet gevaren worden en later met een minimale bezetting gezien de anderhalvemeterregel. Voor onze branche dreigen de gevolgen catastrofaal uit te pakken. Er zijn boekingen en betalingen nodig om de schepen te redden. ‘Ons oudste schip Bohème komt uit 1876 en het zou fijn zijn als ook toekomstige generaties van de schepen kunnen blijven genieten,’ zegt Edwin Calis van Holland Sail. Vooral schepen met groepsaccommodaties komen nu absoluut niet uit de kosten.

Wil een zeilweekend voor twee

Om ervoor te zorgen dat de vloot meer bezoekers gaat aantrekken wordt een uitgebreide campagne opgezet. Ook is een zeilweekend voor twee personen te winnen aan boord van een traditioneel zeilschip. Deze winactie loopt tot en met 2 november. Via de website Zeilvlootbovenamsterdam kunnen bezoekers de diverse zeilvakanties, arrangementen en activiteiten vinden en zich ook aanmelden voor de winactie. Een petitie om de historische zeilvloot te redden is al ruim 25.000 maal getekend.

Steun BBZ

Ook de BBZ, Vereniging voor Beroepschartervaart, steunt het project. Ook ondernemers die niet aangesloten zijn bij BBZ kunnen zich aanmelden voor het initiatief, zodat een groter aanbod schepen aangeboden worden en meer bedrijven gebruik kunnen maken van de extra ondersteuning. Ondernemers uit de sector kunnen zich aanmelden voor dit initiatief bij Jeroen Kor van destinatiemarketing organisatie Holland boven Amsterdam: [email protected].

 

Reacties