Zaans Maritiem komt met nieuw plan voor historische werf

Foto: Projectplan voor replica zeventiende eeuwse scheepswerf met fluitschip aan de Zaan

De Vereniging Zaans Erfgoed houdt in samenwerking met het Zaantheater de dagen voor en tijdens de Open Monumentendagen lezingen voor mensen die meer willen weten over de Zaanse scheepsbouw in de Gouden Eeuw. Leden van de werkgroep Zaans Maritiem nemen hen vervolgens mee in de zoektocht naar een locatie voor een historische scheepswerf in Zaandam.

Zaans Erfgoed heeft de afgelopen jaren samen met de gemeente onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een historische scheepswerf in het centrum van Zaandam. Daarbij is ook gekeken naar een vaste ligplaats voor het Russische fregat de Shtandart. Dit is een replica van het eerste schip dat tsaar Peter de Grote in Rusland bouwde na zijn studiereis naar onder andere Zaandam. De vereniging heeft nu op eigen initiatief een gedegen plan voor de scheepswerf uitgewerkt, dat op donderdag 10, vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 september wordt gepresenteerd.

Aanmelden

De lezingen bestaan uit twee keer ongeveer 30 minuten. Jacob Reitsma gaat in op de geschiedenis en Ron Kiburg op de zoektocht naar een plek voor de werf. Daarna is er nog maximaal een kwartier tijd voor eventuele vragen. De lezingen vinden plaats ofwel in de foyer van het Zaantheater ofwel in de Flotex-zaal en zijn voor verschillende groepen op verschillende dagen en tijden.

Bewoners met een schriftelijke uitnodiging kunnen donderdag 10 september kiezen uit twee tijdstippen: 17:00 en 19:00 uur. Registreren kan hier. Raadsleden zijn welkom op vrijdagavond 11 september om 19:00 uur en alle overige geïnteresseerden kunnen zaterdag terecht om 12:00, 14:00, 16:00 of 19:00 uur en zondag om 12:00, 14:00 of 16:00 uur. Zij kunnen zich op hier aanmelden. Alle lezingen vinden plaats volgens de RIVM-regels, hetgeen onder andere inhoudt dat er per zaal een maximum aantal personen is en dat bezoekers hun naam, e-mailadres en telefoonnummer door moeten geven.

Rondleidingen Shtan­dart

Naast de lezingen maakt Zaans Erfgoed het afblazen van Sail dit jaar een klein beetje goed voor iedereen die wil ervaren hoe het er aan boord van een houten tall­ship aan toegaat. Vier dagen lang worden rondlei­din­gen van ongeveer een kwartier gegeven aan dek van de Shtan­dart, die beginnen op de Bodekade naast het Zaanthe­ater. De kapitein en zijn beman­ning nemen u mee terug in de tijd en wijzen u op de bij­zon­der­he­den van het prachtige schip. Tij­dens de open­stelling van de Shtan­dart kunt u op het ter­ras en in het restau­rant van het Zaanthe­ater tijdens een hapje en een drankje geni­eten van het uitzicht op de blikvanger.

Reserveren

Om verzek­erd te zijn van een plek, dient u tijdig een start­tijd voor de rondlei­d­ing te reserveren. De open­stelling van de Shtan­dart tij­dens de Open Mon­u­mentendagen is uniek: dat is nog niet eerder gedaan. U bent welkom op donderdag 10, vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 september, telkens van 12:00 tot 20:00 uur. Een kaartje kost vijf euro en reserveren kan hier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen