Noodkreet schippers historische zeilvloot: red de schepen

'De Zaan bij Zaandam' door Claude Monet, 1871.
'De Zaan bij Zaandam' door Claude Monet, 1871.
Foto: Wikipedia

De schippers van de historische zeilvloot zijn met steun van branchevereniging BBZ voor de zeil- en motorpassagiersvaart en Hiswa-Recron een petitie gestart om de schepen te redden. ‘Door de coronamaatregelen wordt de sector op dit moment met uitsterven bedreigd,’ zo luidt de waarschuwing.

De hoeders van het varend erfgoed pleiten voor een noodfonds om de omzetschade op te vangen om te voorkomen dat er dit jaar, maar met name ook volgend jaar, veel ondernemers failliet gaan. Nederland heeft de grootste nog varende historische vloot ter wereld, maar als er geen aanvullende steun vanuit de overheid komt kan die voorgoed verdwijnen. Na het verlopen van de keuringen als gevolg van de faillissementen kunnen deze schepen onmogelijk terugkomen in de vaart, aldus de petitie die al ruim 8400 keer ondertekend is. Daarnaast zullen ook gespecialiseerde toeleveringsbedrijven het niet overleven.

Noodkreet

Het tweede pakket maatregelen van de regering is volgens de opstellers van de tekst onvoldoende om te voorkomen dat de hele historische zeilvloot voorgoed verdwijnt. Die is van grote cultuurhistorische en economische waarde voor ons land, maar ook voor alle liefhebbers die jaarlijks meevaren. ‘Daarom moeten we nu alle zeilen bijzetten. Met het tekenen van de petitie steunt u de 400 historische schepen die een noodsignaal willen afgeven,’ aldus de noodkreet uit de sector.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen