Olam Cocoa gaat door met verboden lozingen op het riool

Foto: Google Street View

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft cacaofabriek Olam Cocoa in Koog aan de Zaan gisteren een last onder dwangsom opgelegd vanwege het zonder vergunning lozen van bedrijfsafvalwater op het gemeentelijke riool.

De maatregel wordt pas in zijn geheel gepubliceerd als het bedrijf de kans heeft gehad om een zienswijze tegen de bestraffing in te dienen. En volgens Dagblad Zaanstreek gaat dat ook gebeuren. Het gaat om een ‘boete’ van 15.000 euro per keer met een maximum van 60.000 euro. De omgevingsdienst heeft Olam de last onder dwangsom opgelegd na aanhoudende klachten over een ongewone, penetrante stank in de omgeving van de fabriek. Die wordt in verband gebracht met lozingen op het riool. De gemeente gaat ervan uit dat de financiële tik op de vingers die Olam boven het hoofd hangt bij hernieuwde lozingen ertoe zal leiden dat het bedrijf andere, legale wegen zoekt om van het afvalwater af te komen, zo bleek eerder na vragen van de SP.

Falende dienst

Vorige maand nam Gedeputeerde voor Leefbaarheid, Gezondheid en Milieu Jeroen Olthof de opmerkelijke stap om de verbeuring en inning van dwangsommen voorlopig van de omgevingsdienst af te pakken en als provincie zelf te gaan uitvoeren. De in Zaandam gevestigde dienst zou er een rommeltje van maken waardoor onder andere 100.000 euro aan verbeurde dwangsommen voor Tata-dochter Harsco Metals in IJmuiden niet meer geïnd kunnen worden wegens het verstrijken van termijnen. De dienst heeft ook in Zaanstad gevoelige milieudossiers onder haar hoede zoals de Zaandamse biomassacentrale en Afvalzorg in Nauerna. En dus Olam, waar niet alleen de lozingen spelen maar ook de hoge uitstoot van ammoniak. Bij Olam is Zaanstad de opdrachtgever van de omgevingsdienst.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen