Lozingen op riool kosten Olam Cocoa 15.000 euro per keer

Lozen op de Zaan is geen alternatief voor de cacaoverwerker.
Lozen op de Zaan is geen alternatief voor de cacaoverwerker.
Foto: Google Earth

De dwangsom die Olam Cocoa boven het hoofd hangt als het bedrijf in Koog aan de Zaan industrieel afvalwater blijft lozen op het gemeentelijke riool is 15.000 euro per geconstateerde overtreding met een maximum van 60.000 euro. Gaat het daarna nog vaker mis dan zal dat bedrag waarschijnlijk ‘significant’ verhoogd worden.

Dat blijkt uit antwoorden van de gemeente op vragen van de SP. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft Olam een last onder dwangsom opgelegd na aanhoudende klachten over een ongewone, penetrante stank in de omgeving van de fabriek. Die wordt in verband gebracht met lozingen op het riool. Het bedrijf had tot gisteren de tijd om dat besluit aan te vechten, maar het is nog onduidelijk of de cacaoverwerker dat ook heeft gedaan. De gemeente gaat ervan uit dat de financiële tik op de vingers die Olan boven het hoofd hangt bij hernieuwde lozingen ertoe zal leiden dat het bedrijf andere, legale wegen zoekt om van het afvalwater af te komen. Lozen in de Zaan, zoals voorheen gebeurde  hoort daar niet bij. 

Redelijk en effectief

Een last onder dwangsom zoals opgelegd door de omgevingsdienst betekent dat een van tevoren vastgestelde ‘boete’ moet worden betaald als een overtreding geconstateerd dan wel herhaald wordt. ‘In het algemeen geldt dat als een overtreding niet is beëindigd nadat de maximale dwangsom is verbeurd, de dwangsom significant verhoogd wordt. Er zal niet meteen bestuursdwang worden toegepast,’ antwoordt de gemeente op vragen van SP-steunfractielid Anna de Groot. De Algemene wet bestuursrecht bepaalt dat dwangsombedragen ‘in redelijke verhouding moeten staan tot de zwaarte van het geschonden belang en tot de beoogde werking van de dwangsom’. De vier maal 15.000 euro is vongens de omgevingsdienst ‘zowel redelijk als voldoende hoog om Olam te bewegen de overtreding te beëindigen’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen