De provincie gaat de verbeuring en inning van dwangsommen voorlopig zelf uitvoeren omdat de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied faalt. Niet meer te innen 100.000 euro aan verbeurde dwangsommen voor Tata-dochter Harsco Metals in IJmuiden deden de deur dicht, maar de dienst heeft ook in Zaanstad gevoelige milieuzaken onder haar hoede zoals de Zaandamse biomassacentrale en Olam Cocoa in Koog aan de Zaan.
Oud-wethouder van Zaanstad en sinds kort Gedeputeerde voor Leefbaarheid, Gezondheid en Milieu Jeroen Olthof heeft de opmerkelijke stap genomen omdat de omgevingsdienst 'het primaire proces niet op orde heeft' in de kwestie rond het stelselmatig negeren van milieuvoorschriften door Harsco. 'Ik vind het kwalijk dat dit heeft kunnen gebeuren en dat de afgesproken procedure niet is gevolgd. Daarom hebben wij besloten om het mandaat op dit punt tijdelijk in te trekken,' liet hij weten aan de Statenleden van de commissie Natuur, Landbouw en Gezondheid. Wanneer bedrijven zich bij herhaling niet houden aan de vergunning
die is verstrekt kan een last onder dwangsom worden opgelegd, die bij iedere volgende geconstateerde overtreding voor een van tevoren afgesproken bedrag verbeurd wordt verklaard en dus betaald moet worden.
Aan Harsco Metals zijn sinds 2018 drie lasten onder dwangsom opgelegd vanwege het te ver van de bron uitstoten van stof bij het kiepen van Roza-slak, een restproduct van de staalindustrie. Deze uitstoot veroorzaakte de veelbesproken grafietregens in Wijk aan Zee . De eerste last onder dwangsom van 20 maal 5000 euro is in 2019 volledig aan de provincie betaald. De tweede van twaalf maal 25.000 euro is volledig verbeurd, maar nog niet volledig betaald. De eerste vier overtredingen van deze tweede serie strafmaatregelen dateren van januari 2019. Omdat daarbij niet de juiste procedure is gevolgd en een aanmaning te laat is verstuurd, kan de provincie de betaling daarvan niet meer afdwingen.
Inmiddels is aan Harsco ook een derde last onder dwangsom opgelegd van 20 maal 30.000 euro, waarvan inmiddels één dwangsom is verbeurd. Harsco is het niet eens met de opgelegde straffen en is in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank die het bedrijf eerder in het ongelijk stelde. Overigens gebeurt het kiepen van Roza-slak
binnenkort in een hal, waardoor de stofuitstoot definitief tot het verleden moet gaan behoren.