Stank door Olam Cocoa weer aan de orde in gemeenteraad

Foto: Google Street View

SP-steunfractielid Anna de Groot bijt zich vast in overlast veroorzaakt door cacaoverwerker Olam Cocoa in Koog aan de Zaan. Ze stelde al een aantal malen vragen, waarop steevast het antwoord kwam dat er gewerkt wordt volgens de vergunningen of in afwachting van verdere maatregelen. Maar volgens omwonenden is de stank op een aantal plaatsen niet te harden. De SP wil de zaak nu nogmaals in de raad aan de orde stellen.

De Groot heeft een aantal concrete vragen, waaronder die of het klopt dat Olam naast een te grote ammoniakuitstoot, cacaoregens, stank in de omgeving van de fabriek en andere vormen van overlast ook via het riool voor vieze lucht zorgt. Bewoners menen dat een deel de milieuhinder daardoor veroorzaakt wordt. De SP vraagt zich af wat de gemeente eraan gaat doen om de problemen op korte termijn te verhelpen. Het lijkt de fractie een goed idee om de GGD opdracht te geven om onderzoek te doen naar de gezondheid van een klagende bewoner die zegt inmiddels sterke medicijnen nodig te hebben om overeind te blijven en naar de fysieke gesteldheid van alle andere bewoners in de omgeving van Olam. Daarnaast zou bekeken moeten worden hoe bewoners gecompenseerd kunnen worden voor geleden (gezondheids)schade.

Gaswasser

Naar aanleiding van klachten in de omgeving van Olam hebben omwonenden zich georganiseerd. De bewoners hebben gezamenlijk klachten geïnventariseerd, hebben deze gemeld bij het bedrijf en hebben contact gezocht met de wijkmanager en met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Eind 2018 heeft het bedrijf een nieuwe productielijn in gebruik genomen en vanaf begin 2019 was er sprake van geuroverlast. De omgevingsdienst heeft het bedrijf naar aanleiding van deze klachten begin vorig jaar gesommeerd om daar een eind aan te maken of de overlast minimaal te beperken. Daarop is afgelopen september een mobiele gaswasser geplaatst. Het effect daarvan wordt nog onderzocht, maar de protesten uit de buurt zijn er dus niet mee verstomd.

Wethouder van Milieu Wessel Breunesse liet de raad vorige week nog per brief weten dat de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied momenteel een aanvraag in behandeling geeft voor een revisievergunning voor Olam: een nieuwe omgevingsvergunning die het hele bedrijf omvat en die alle eerder verleende omgevingsvergunningen vervangt. In de nieuwe vergunning worden normen opgenomen voor uitstoot uit de schoorsteen. Deze milieuvergunning moet worden verleend door de gemeente; de vergunning op grond van de Wet natuurbescherming door de provincie. De aanvraag voor de laatste is op dit moment ook in behandeling en wel bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. Olam opereert momenteel onder een vergunning uit 1994 en daarop volgende wijzigingen. Door opeenvolgende veranderingen in beleid en in wet- en regelgeving heeft het bedrijf diverse onderzoeken moeten uitvoeren naar de juiste maatregelen om te voldoen aan de veranderende regels. Dit heeft eraan bijgedragen dat de revisieprocedure zo lang duurt, aldus de wethouder.

Uitstel

Olam heeft op de eerste productielijn al een milieumaatregel getroffen en gaat op de tweede productielijn ook een maatregel treffen om de emissie van ammoniak (een afname met 80 procent ten opzichte van het totaal) en vluchtige organische stoffen te verminderen. De nog te treffen maatregel op de tweede productielijn moet vooral de stank terugdringen. De maatregelen zijn van toepassing op twee van de drie zogenoemde procesafgassen die ontstaan bij het ver- en bewerken van de cacaobonen. ‘Het derde procesafgas is op dit moment niet kosteneffectief te behandelen. Samen met het bedrijf willen we de mogelijkheden bekijken om dit procesafgas alsnog te behandelen met als doel de uitstoot verder te verminderen,’ schrijft Breunesse, zonder de stof te identificeren. Voor het realiseren van de juiste maatregelen heeft Olam uitstel gekregen. Sinds 2016 zijn in het Activiteitenbesluit normen van toepassing voor ammoniakemissie. In april 2017 is besloten dat Olam op een later moment kon gaan voldoen aan de normen in het Activiteitenbesluit, om de juiste maatregelen te kunnen uitwerken en toepassen. Concreet houdt dit in dat het bedrijf nog steeds niet aan de normen voldoet.

Overleg

Dat Olam voor een maatregel op de tweede productielijn uitstel kreeg tot 1 januari 2021 is een gevolg van het feit dat Nederland van het gas af moet: er moet een geheeo nieuwe wijze van energievoorziening worden ontwikkeld, waaronder een biomassacentrale met de doppen van cacaobonen als brandstof. ‘Op basis van het besluit tot uitstel van het treffen van de maatregel zijn handhavingsmaatregelen tegen de ammoniakemissie in het kader van de milieuvergunning is een eerste overleg geweest waarop de vergunningssituatie, toezicht en handhaving en de klachten over geuroverlast besproken zijn. In maart gaat Breunesse met de bewoners in gesprek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen