Koog aan de Zaan getroffen door regen van cacaodeeltjes

Foto: Facebook Koog aan de Zaan - Bewoners Oud Koog / Marlyn Coetsier

Een cacaoregen heeft afgelopen weekend Koog aan de Zaan getroffen. Huizen, tuinen en auto’s zitten onder de verbrande stukjes die afkomstig zijn van cacaoverwerker Olam. De oorzaak was een verstopte (hydro)cycloon, waarin de cacao van lucht gescheiden wordt. ‘De deeltjes konden niet verder en zijn via de schoorsteen de lucht in geblazen,’ vertelde vertelt Eric Nederhand van Olam aan NH Nieuws.

Afgelopen september was hetzelfde aan de hand in de omgeving van de fabriek en volgens bewoners was ook dat niet de eerste keer. Nederhand liet weten dat Olam graag meehelpt bij het schoonmaken van de getroffen auto’s en huizen. Mensen kunnen zich hiervoor aanmelden bij de fabriek.

Volgens een dierenarts is de kans op een cacaovergiftiging voor honden niet heel groot. Toch is het verstandig om huisdieren de komende tijd goed in de gaten te houden. Niet alleen honden, maar ook katten en in het bijzonder kittens zijn erg gevoelig voor de stof theobromine die in cacao zit, meldt de regionale nieuwszender.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen