Stakers Etos trekken aan het langste eind: akkoord over CAO

Het distributiecentrum in Beverwijk.
Foto: Google Street View

De medewerkers van het distributiecentrum van drogisterijketen Etos hebben na anderhalve week staken een nieuwe CAO. De staking in Beverwijk is voorlopig opgeschort. FNV Handel is met Etos overeengekomen dat de medewerkers met terugwerkende kracht over 2019 opgeteld alsnog een loonsverhoging van vier procent krijgen, met in december 2020 nogmaals 2,75 procent.

Vakbondsbestuurder Ali Aklalouch zegt ‘ongelofelijk trots’ te zijn op de stakers die opkwamen voor zichzelf omdat hun lonen al jarenlang achterbleven. ‘Zij zetten hun staking door en gaven niet op. Dat is de directie ook gaan inzien en ze kwamen met betere voorstellen voor fatsoenlijke loonsverhogingen, waarmee er een goede inhaalslag is gemaakt. De afspraken voor de nieuwe CAO gaan we aan de leden van FNV Handel voorleggen, want zij hebben het laatste woord.’ De nieuwe CAO voor het personeel van de dochteronderneming van Ahold Delhaize loopt van 1 juni 2019 tot 1 april volgend jaar. Eerder voorgestelde verslechteringen zoals het inleveren van vier ADV-dagen zijn geschrapt. ‘Voor het eerst sinds 2018 is er weer een CAO-resultaat voor de medewerkers. Dat is pure winst en een goede basis voor vervolgafspraken in 2021,’ akdus Aklalouch.

Actie in Zaandam

Het distributiecentrum van Etos in Beverwijk bevoorraadt alle Etos-winkels. Er werken meer dan 200 medewerkers, die al jaren op rij nauwelijks loonsverhoging kregen en die de afgelopen jaren bovendien lager uitkwamen dan de inflatie. Daarom begonnen zij op 19 december met staken en voerden ze op oudejaarsdag nog actie bij het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam. Vandaag wordt het werk weer opgepakt, terwijl in de Etos-filialen de schappen inmiddels behoorlijk leeg zijn geraakt. De staking wordt opgeschort totdat de vakbondsleden zich over het onderhandelingsresultaat hebben uitgesproken.

Reacties