Etos-stakers storten berg ‘kruimels’ bij hoofdkantoor Ahold Delhaize

Het hoofdkantoor in Zaandam.
Foto: Google Street View

Een groep van meer dan 100 stakende medewerkers van het distributiecentrum van Etos in Beverwijk protesteerde vandaag tussen 11:30 en 12:00 uur bij het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam en stortte daar een berg ‘kruimels’ – in de vorm van houtsnippers – voor de deur om uiting te geven aan hun boosheid over de in hun ogen veel te lage lonen.

Volgens bestuurder Ali Aklalouch van FNV Handel blijven de medewerkers ook na meer dan een week staken strijdbaar: ‘Al jaren krijgen ze nauwelijks loon erbij, terwijl alles duurder wordt. Het Ahold-concern is het moederbedrijf van Etos en het lijkt erop dat het bedrijf liever wat kruimels toewerpt dan echt voor zijn mensen te zorgen die het kloppende hart vormen van Etos. Maar de tijd van kruimels is op. De medewerkers hebben een echte loonsverhoging nodig, om zelf ook boodschappen te kunnen doen bij Etos en de Ahold-winkels.’

Normaal kunnen leven

De FNV betoogt dat medewerkers van Etos een salaris horen te verdienen waarvan ze normaal kunnen leven. Daarom ligt de looneis per 1 januari op bijf procent . De loonsverhogingen van de afgelopen jaren lopen flink achter bij de landelijke gemiddeldes en de afgelopen drie jaar bleven ze achter bij het inflatieniveau. De salatissen stegen in 2015 met 1,25 procent (inflatie 0,60 procent), in 2016 met 0,75 procent (0,32 procent), in 2017 met 1,25 procent (1,38 procent) en vorig jaar kwam er helemaal geen loon bij (met een inflatie van 1,70 procent). Dit jaar bedroeg de loonstijging 1,75 procent, terwijl de geldontwaarding uitkomt op rond 2,6 procent. 

Beperking bestellingen

De staking begon op 19 december en is inmiddels voelbaar in de drogisterijen van Etos. De winkels hebben limieten gekregen voor het bijbestellen van producten. Om lege schappen te voorkomen zette Ahold Delhaize medewerkers in van onder andere een distributiecentrum van Albert Heijn. Na een dreigend kort geding van de FNV tegen deze ongeoorloofde manier om een staking te breken werd daar weer mee gestopt, maar nog altijd wordt geprobeerd ander Etos-personeel in het distributiecentrum aan het werk te krijgen. ‘Het is treurig dat Ahold bezig is om te kijken wie het het langste volhoudt. Het is een groot concern tegen een groep medewerkers uit een distributiecentrum,’ aldus Aklalouch.

 

Reacties