Onvrede personeel Etos waaiert uit naar andere delen Ahold Delhaize

Het filiaal aan de John Lennonstraat in Zaandijk.
Het filiaal aan de John Lennonstraat in Zaandijk.
Foto: Google Street View

Ahold Delhaize heeft een groter probleem dan de stakende medewerkers van het enige distributiecentrum van dochter Etos in Beverwijk. Door het opnieuw inzetten van stakingsbrekers slaat de onvrede nu ook over naar andere ondernemingen van het concern. Gisteren was de vijfde dag dat meer dan 100 vaste krachten in Beverwijk het werk lieten voor wat het was.

Dit is een regelrechte ondermijning van ons stakingsrecht. We waren boos, maar nu zijn we woedend. We gaan de strijd aan met Ahold,’ noteert de FNV op zijn website uit de mond van medewerker Michiel de Soet. Acties breiden zich uit naar andere ondernemingen van Ahold. De eerste solidariteitsactie was gisteren bij het AH-distributiecentrum in Pijnacker. ‘Dit is ook onze strijd. Toen wij in 2017 staakten voor een CAO, werden er ook werknemers vanuit andere ondernemingen ingezet om onze staking te breken. Als Ahold op deze manier het stakingsrecht blijft uithollen, is het einde verhaal voor werknemers in Nederland. Wij laten ons nu niet meer uitspelen,’ aldus medewerker Richard Tuinenburg.

Waarschuwingsactie

De actie bij Albert Heijn wordt gezien als een eerste waarschuwingsactie richting Ahold Delhaize. Zo’n 100 werknemers liepen vast warm en droegen de hele dag een rode actie-sjaal om een duidelijk signaal af te geven. De FNV dreigde drogisterijketen Etos en het moederbedrijf vorige week met een kort geding, waarop Ahold Delhaize beloofde voorlopig geen distributiewerkers van Albert Heijn meer naar Beverwijk te sturen. ‘Nu Ahold haar andere ondernemingen toch betrekt in deze strijd, gaan we ook op die plekken solidariteitsacties voorbereiden. We vinden het nu nog niet nodig om er hard in te gaan, maar als Ahold vuil spel blijft spelen gaan we de acties vergroten. We sluiten niet uit dat dit zal leiden tot werkonderbrekingen en lege schappen in bijvoorbeeld de supermarkten. En ook bij het hoofdkantoor van Ahold zullen ze straks de aandacht krijgen waar ze om vragen. De beer is los’, aldus FNV-bestuurder Ali Aklalouch.

Het hoofdkantoor in Zaandam.

Hardere acties

Het Etos-personeel is vastberaden en staakt ook vandaag door. ‘Na het weekend zal de FNV samen met de medewerkers mogelijk ook de acties bij het Etos-distributiecentrum intensiveren. Wij beraden ons nu op andere vormen van acties, zodat het enige distributiecentrum van Etos van binnenuit verder wordt ontregeld. Op die manier verstoren we ook het werk van de stakingsbrekers die worden ingezet.’ De werknemers in Beverwijk eisen een loonsverhoging van vijf procent, maar stuiten op onwil bij de top van de Nederlands-Belgische multinational. 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen