Deelfietsen van Flickbike hier niet rendabel te maken

Deelfietsen van Flickbike tegenover het station van Wormerveer.
Deelfietsen van Flickbike tegenover het station van Wormerveer.
Foto: Michel Schermer

De pilot met deelfietsen van Flickbike die op 1 november vorig jaar met enige vertraging begon is officieel mislukt. De fietsen zijn al een tijdje weg, maar nu is ook duidelijk waar het aan schortte,

Een aantal doelen is wel gehaald, schrijft het college aan de gemeeteraad: een beperkt aantal klachten en storingen, de beschikbaarheid van fietsen op hotspots en in de spitsuren de gemiddelde fietstijd. Aan de andere kant van de streep is het aantal niet-behaalde doelen echter groter: het nagestreefde gemiddelde aantal ritten per gebruiker, het totaal aantal ritten per maand, het percentage gebruikte fietsen, het aantal schademeldingen en het aantal helpdeskmeldingen. De pilot moest de behoefte aan deelfietsen en de effecten ervan op de openbare ruimte, fietsparkeren en handhaving onderzoeken. Door middel van een app was het eenvoudig om een deelfiets te huren op ongeveer 30 locaties verspreid over de gemeente.

Omdat de OV-fiets alleen op de stations Zaandam en Krommenie-Assendelft te huur is, was de deelfiets een aantrekkelijke aanvulling. Bovendien was er geen OV-chipkaart voor nodig, wat de verhuur aan onder andere buitenlandse toeristen mogelijk maakte. Vooral bij toeristische plekken (Zaanse Schans) is tijdens de proef echter juist een flink aantal fietsen beschadigd, veelal door vandalisme. Dat werd een behoorlijke financiële tegenslag voor Flickbike, dat voor de reparatie of vervanging opdraaide. Maat ook door het geringe gebruik van de fietsen bleek de voortzetting van de verhuur voor het bedrijf niet haalbaar: de kosten worden op dit moment niet gedekt door de inkomsten. ‘Dat neemt niet weg dat er kansen bestaan voor vormen van collectief gebruik van fietsen, bijvoorbeeld door experimenten met ‘wisselfietsen’ op stations. In Amsterdam vindt hiermee een proef plaats,’ blijft het college optimistisch.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen