De FlickBike heeft nu toch zijn intrede gedaan – en er komen nog fietsen bij

Sinds gisteren staan acht huurfietsen tegenover het station in Wormerveer.
Sinds gisteren staan acht huurfietsen tegenover het station in Wormerveer.
Foto: Michel Schermer

Gisteren is in Zaanstad dan toch de pilot van start gegaan met deelfietsen van FlickBike, nadat de oorspronkelijke datum 1 juli niet werd gehaald. Op twintig belangrijke OV-haltes komen ruim 200 fietsen te staan. Die zijn voor reizigers een aanvulling op het openbaar vervoer om op een snelle en duurzame manier het laatste stukje naar hun eindbestemming te kunnen afleggen.

Het gaat om een proef van een jaar. FlickBike, de gemeente en de Vervoerregio Amsterdam onderzoeken samen hoe de deelfiets een volwassen onderdeel kan gaan vormen van de hele deur-tot-deur reis en een goed en duurzaam alternatief voor de auto kunnen bieden. Gisteren werden al 100 fietsen geplaatst, de overige de komende maand.

Te vinden met een app

De deelfietsen zijn voor iedereen beschikbaar en kunnen geopend worden via de Flickbike app. Met deze app op de smartphone wordt de dichtstbijzijnde fiets gezocht, die daarmee ook van het slot kan worden gehaald zodat de tocht kan beginnen. Flickbike zorgt er voor dat elke ochtend de fietsen weer netjes op de OV-knooppunten staan, waar ze ook zijn achtergelaten. Dat wordt voortdurend met GPS in de gaten gehouden.

Uitchecken kan niet overal

Bij alle ov-knooppunten waar een parkeervak is aangelegd kan uitgecheckt worden, maar niet op drukke fietsparkeerplekken zoals op de Gedempte Gracht. Als de fiets daar toch wordt geparkeerd en op slot wordt gezet dan loopt de huur door, totdat de fiets is afgemeld in een juiste zone. Het huren van een deelfiets kost een euro per 30 minuten. Zolang een sessie loopt, kan een fiets onbeperkt worden geopend en gesloten. Wisselen tussen verschillende Flickbike-gebieden is ook mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen