Berichten over uitstoot ammoniak Olam Cocoa alarmeren SP

Foto: Google Street View

De Socialistische Partij trekt aan de bel naar aanleiding van een artikel in De Groene Amsterdammer dat de aandacht trok van nieuwssite De Orkaan en waarin werd gemeld dat Olam Cocoa in Koog aan de Zaan op plaats vijf staat van ammoniakuitstotende bedrijven in Nederland. Het ging in 2017 om 57.000 kilo.

De Groene Amsterdammer raadpleegde voor zijn onderzoek cijfers van de European Environment Agency en het RIVM en kwam tot de conclusie dat een ander bedrijf op de grens met Zaanstad, het veelbesproken Amsterdamse Afval Energiebedrijf (AEB) met 26.700 kilo twee jaar geleden op plek twaalf thuishoorde. Dat was één plekje hoger dan Tata Steel in IJmuiden, met 24.800 kilo, maar die zou Zaanstad volgens eerdere antwoorden van het college niet bereiken. De SP schrijft nu in vragen aan het college ervan uit te gaan dat Olam ‘over de juiste vergunningen beschikt om de grote ammoniakuitstoot re rechtvaardigen’ maar wil wel het naadje van de kous weten.

Bron: De Groene Amsterdammer

Olam en woningbouw

Concreet vraagt de fractie zich af in hoeverre Olam samen met het (snel)wegverkeer de oorzaak is van de stikstofdepositie op de Natura 2000-gebieden rond Zaanstad en er dus indirect verantwoordelijk voor is dat momenteel (extra) woningbouw problematisch is geworden als gevolg van de PAS-uitspraak van de Raad van State. ‘In welke wijken kan er, mede door toedoen van de uitstoot van Olam, niet meer gebouwd worden omdat Olam al zorgt voor depositie op Natura 2000?’ is de vraag van steunfractielid Anna de Groot. En ontstaat er bij een afname van die uitstoot wellicht depositieruimte voor andere activiteiten, waaronder woningbouw? De partij is ook benieuwd of het cacaobedrijf de afgelopen jaren de uitstoot van ammoniak al heeft teruggebracht en wat wat dat betreft de toekomstperspectieven zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen