Samengaan HVC en AEB van de baan

Foto: Pixabay / Ben Kerckx

Een mogelijke fusie van de twee grote Noord-Hollandse afval- en energiebedrijven is van de baan: HVC en het noodlijdende AEB gaan niet samen en het gemeentebestuur van Amsterdam zet het laatste bedrijf alsnog in de etalage. Bekend is dat Beelen het wilde overnemen, maar daar wilde een meerderheid in het college toen nog niets van weten.

Onder andere in Zaanstad, dat negen procent van de aandelen van HVC bezit, zal door menigeen opgelucht worden ademgehaald nu en samengaan van beide bedrijven niet meer boven de markt hangt. Niet alleen in de politiek, maar ook onder inwoners leefde de vrees dat AEB een financiële molensteen van formaat zou worden. Het publieke nutsbedrijf HVC maakt in tegenstelling tot de collega’s in de hoofdstad wel winst. Het college van Amsterdam wil nu 45 miljoen euro extra vrijmaken voor een alternatieve oplossing voor AEB. Doorslaggevend voor het mislukken van de overnamegesprekken was dat de afvalstromen van AEB een andere samenstelling hebben dan die van HVC.

Nauerna

De gemeenten en waterschappen die aandeelhouder zijn van HVC voelden meteen al weinig voor een overname van AEB, dat 100 procent eigendom van de gemeente Amsterdam is en aan de financiële afgrond staat. In juli werden vier van de zes verbrandingsovens stilgelegd uit veiligheidsoverwegingen. Twee daarvan kunnen binnenkort weer in gebruik worden genomen; de andere twee later dit jaar. Dan behoren de extra stortingen in onder andere Nauerna ook weer tot het verleden, maar is AEB er nog niet weer bovenop.

De Amsterdamse wethouder en locoburgemeester Udo Kock (D66) van Economische Zaken stapte vorige maand op omdat hij het niet eens was met de voorkeur van het stadsbestuur voor een fusie met HVC. Hij was een uitgesproken voorstander van privatisering. Niet uitgesloten moet worden dat het stadsbestuur alsnog besluit om AEB in bezit te houden als er geen bevredigend bod op het bedrijf wordt gedaan. Wat het in Harderwijk gevestigde Beelen ervoor op tafel wilde leggen is niet bekend.

Reacties