Minister tikt grote leveranciers stadswarmte op de vingers: te hoge winsten

Foto: Twitter

Grote leveranciers van stadswarmte maken te veel winst. Ze zijn door minister Eric Wiebes van Economische Zaken gewaarschuwd om volgend jaar hun tarieven laag houden of te investeren in nieuwe warmtenetten. Hij kan op grond van de Warmtewet ingrijpen als de sector net als in 2018 te hoge winsten blijft maken.

Volgens Energeia, de aan Het Financieele Dagblad gelieerde energienieuwssite blijkt uit nieuwe cijfers van de Autoriteit Consument en Markt dat vorig jaar een gemiddeld rendement van 7,1 procent is gehaald, terwijl 6,6 de bovengrens is die de toezichthouder redelijk vindt. De omzet van de warmtesector kwam vorig jaar uit op 658 miljoen euro. In Nederland gebruiken ongeveer 400.000 huishoudens geen aardgas meer maar stadswarmte. In Zaanstad heeft Saendelft Oost al een warmtenet en moet daar in Zaandam Zuid ook op worden overgegaan, maar veel is momenteel onduidelijk rond de biomassacentrale die daarvoor moet gaan zorgen.

De investering in een nieuw warmtenet is hoog en winst wordt vaak pas na vijftien jaar gehaald, zo blijkt ook uit de ACM-cijfers. De grote spelers Nuon, Eneco en Ennatuurlijk zeggen in een reactie dat zij de komende jaren zullen investeren in nieuwe warmtenetten en duurzame warmtebronnen zoals geothermie, wat de winsten zal laten dalen.

 

Reacties

0