Wordt er gewerkt aan een plan B voor het Ikea-terrein?

Een deel van de voormalige fabriek van Bruynzeel in maart 2002.
Een deel van de voormalige fabriek van Bruynzeel in maart 2002.
Foto: Flickr / Johan Wieland

Democratisch Zaanstad bijt zich vast in Ikea en wil nu van het college weten of er een plan B wordt ontwikkeld voor het geval de Zweedse woongigant eindelijk de knoop doorhakt en besluit niet naar Zaandam te komen. De deadline is inmiddels verstreken.

De besluiteloosheid en tegenstrijdige mededelingen – Ikea richt zich met name op het ontwikkelen van nieuwe winkelconcepten voor stadscentra maar zegt ook Zuiderhout nog niet te hebben afgeschreven – zorgen ervoor dat het bedrijventerrein in Zaandam al jarenlang in een soort winterslaap wordt gehouden: het leeft, maar het wachten is op de impuls om weer echt activiteiten te gaan ontwikkelen. DZ vraagt zich af wat het college tot nu toe heeft gedaan om Ikea tot een antwoord te dwingen op de vraag of, en zo ja wanneer en in welke vorm het bedrijf zich in Zaanstad zal vestigen.

Op eerdere vragen van de partij antwoordde het college dat het aan Ikea is om een investeringsbeslissing te nemen en dat die niet door de gemeente afdwingbaar is omdat er geen vestigings- of bouwplicht is overeengekomen. DZ wil weten wat daar de achterliggende gedachte van is geweest, ook al gezien de huidige impasse. En dan speelt ook nog de wens van Mediamarkt om het centrum van Zaandam te verruilen voor Zuiderhout-Noord. Hoe staat het daar mee?

Bruynzeelpanden

Democratisch Zaanstad neemt daarnaast geen genoegen met het antwoord van het college op vragen over de sloop van de monumentale Bruynzeelpanden die nodig was om de komst van Ikea mogelijk te maken. Die panden zouden vanwege de overvloedige aanwezigheid van asbest niet te redden zijn geweest, maar daar stelt DZ een oude presentatie van Converse DC met een compleet plan voor Zuiderhout tegenover. De ontwikkelaar wilde de panden in 2009 in hun geheel behouden, ontdoen van asbest en er een parkeervoorziening van maken. ‘De partij was bereid 50 miljoen euro in het gebied te investeren zonder dat het de gemeente wat zou kosten, met behoud van de panden,’ schrijft fractievoorzitter Juliëtte Rot.

Opnieuw benaderen?

In het masterplan waren winkels voor outlet en mode, horeca en nautische functies opgenomen. Ook was er nagedacht over woon/werkcombinaties en zou een deel worden herbestemd voor kantoor en bedrijfsruimten. Alle bestaande hallen werden hergebruikt. Het gehele complex zou 50.000 vierkante meter tellen.’ Het plan werd echter door de gemeente afgewezen omdat de realisatie een bedreiging zou vormen voor winkelgebied Inverdan. Hoe verhoudt dit stukje geschiedenis zich met het asbestverhaal dat nu door het college wordt verteld, vraagt Rot zich af. En zou Converse nu opnieuw kunnen worden benaderd voor een alternatieve herontwikkeling van dit gebied?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen