Mediamarkt vertrekt uit het centrum en eist plek op Zuiderhout-Noord op

Foto: Google Street View

Mediamarkt verlaat eind volgend jaar het centrum van Zaandam. Het elektronicaconcern gaat het huurcontract dat dan afloopt niet verlengen, zo heeft wethouder Gerard Ram (VVD) van Economische Zaken de raad laten weten. Het bedrijf heeft het oog laten vallen op Zuiderhout-Noord. Sterker: het vertrekt uit Zaanstad als het zich daar niet mag vestigen.

Informele gesprekken over de verplaatsing van het Mediamarkt-filiaal liepen volgens Ram al enige tijd en op 24 september werd de aanstaande sluiting van de huidige winkel hem medegedeeld. Mediamarkt zorgt voor rond 100 banen in de stad. Om de werkgelegenheid te behouden evenals ‘de breedte van het winkelaanbod’ is Ram genegen de keten toe te staan om naar de gewenste plek te verhuizen, ook al wordt dat een lastig verhaal.

Raad tegen elektronicazaken op Zuiderhout-Noord

De gemeenteraad besloot tijdens de behandeling van de Detailhandelsvisie 2015-2025 om elektronica uit te sluiten op Zuiderhout-Noord om de binnenstad te beschermen. Daarnaast is het een gebied voor perifere detailhandel en niet voor grootschalige detailhandel. Bij de Adviescommissie Detailhandel Noord-Holland Zuid was voor die laatste activiteit wel een ontheffing verkregen in verband met de komst van Ikea, maar nu de Zweden het (voorlopig?) laten afweten is ook die ontheffing vervallen.

Ikea hakt nog geen knopen door

Ikea ‘heeft nog niet besloten wanneer en in welke vorm zij zich zullen vestigen,’ schrijft Ram aan de raad. ‘Ontwikkelaars beraden zich daarom over hun positie en ontwikkelingen ketsen af of worden in de ijskast gezet. Desondanks zijn er nog wel degelijk bedrijven geïnteresseerd in een kavel of pand, waaronder dus de Mediamarkt.’

Op het stadhuis wordt nu bekeken of eventueel meerdere bedrijven zich samen kunnen vestigen op de door Mediamarkt uitgekozen plek. ‘De uitsluiting van het elektronica-segment wordt daarbij gerespecteerd, mocht zich echter een kans voordoen om een aantrekkelijk cluster te vestigen dan worden u en de Adviescommissie Detailhandel Noord-Holland Zuid hier uiteraard in meegenomen en is uw oordeel hierin leidend,’ aldus de wethouder.

Ram verwacht meer duidelijkheid over de kwestie te kunnen geven in het eerste kwartaal van volgend jaar.

Reacties