DZ: Zuiderhout lijdt onder besluiteloosheid en vage koers van Ikea

Een deel van de voormalige fabriek van Bruynzeel in maart 2002.
Een deel van de voormalige fabriek van Bruynzeel in maart 2002.
Foto: Flickr / Johan Wieland

Democratisch Zaanstad vindt dat de aanhoudende onduidelijkheid over de komst van Ikea een negatief effect heeft op de ontwikkeling van bedrijventerrein Zuiderhout. Fractievoorzitter Juliëtte Rot heeft er genoeg van en wil van de hoed en de rand weten. Ontwikkelaars en bedrijven houden niet van onzekerheid.

In ons artikel over de nieuwe vestigingsplaats die Mediamarkt na zijn vertrek uit de Zaandamse binnenstad opeist op Zuiderhout-Noord refereerden wij aan Ikea, omdat door het schrappen van de megawinkel van de keten ook de mogelijkheid voor grootschalige detailhandel – zoals Mediamarkt die beoefent – in de directe omgeving daarvan van de baan is. Ikea komt nog wel, zei Ram eerder, maar het is nog niet bekend wanneer en in welke vorm.

Wij voegden aan ons bericht een tweet van Ikea toe – door DZ ten onrechte een illustratie van het Noordhollands Dagblad genoemd – om te laten zien wat de Zweden publiekelijk over dat laatste te zeggen hebben:

En dat triggerde Democratisch Zaanstad, want uit de reactie van Ikea blijkt geen enkele intentie om in de nabije toekomst naar Zaandam te komen. Gaat Ikea zich überhaupt nog binnen onze gemeentegrenzen vestigen? Over welke frequentie qua overleg spreekt uw college wanneer u zegt ‘met enige regelmaat contact te hebben met Ikea’?’ wil Rot weten. Zijn er aanwijzingen dat Ikea voornemens is om binnen korte tijd een bouwaanvraag in te dienen? Is het college bereid om op zeer korte termijn met Ikea om tafel te gaan om een duidelijke uitspraak van het bedrijf te krijgen op de vraag of, en zo ja wanneer en in welke vorm het zich zal vestigen in Zaanstad?

Noch Leiderdorp, noch Zaanstad

In mei van dit jaar maakte Ikea bekend toch niet naar Leiderdorp te komen ondanks gesprekken die tien jaar hadden geduurd. Er wordt daar nu gesproken over de bestemming van de grond waar Ikea eigenaar van is, want het concern wil af van het inmiddels als gedateerd bestempelde concept van grote blauw-gele blokkendozen. Die moeten een stuk kleiner worden en Ikea zegt zich in de toekomst ook meer te gaan richten op binnensteden.

Sloop Bruynzeelhallen

Wat dat alles voor Zaanstad betekent is volstrekt onduidelijk, ook al vanwege geheime afspraken tussen de gemeente en het bedrijf. Zijn de historische hallen van Bruynzeel voor niets gesloopt omdat die verwachte anderhalf miljoen bezoekers per jaar en 400 banen er nooit zullen komen?

DZ vraagt zich af of het college gezien al deze ontwikkelingen nog steeds vindt dat er geen beschermende maatregelen hoeven te komen om in de toekomst te voorkomen dat beeldbepalende panden gesloopt worden op grond van niet meer dan een intentieovereenkomst om te bouwen en de aankoop van grond.

Mediamarkt

De fractie vraagt daarnaast waarom de wethouder, die al sinds 24 september op de hoogte was van het vertrek van Mediamarkt uit het centrum, tot begin deze maand heeft gewacht met het informeren van de raad over ‘informele gesprekken over andere mogelijkheden of verplaatsing’.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen