Oorverdovende stilte rond Wormerveerse DekaMarkt duurt voort

Foto: Google Street View

Bijna twee maanden na het instorten van een deel van de Deka-parkeergarage aan Plein 13 in Wormerveer is er nog steeds geen zicht op de heropening van de supermarkt. Het onderzoek naar de oorzaak is kennelijk nog immer niet afgerond. De hoogte van de schade blijft eveneens onduidelijk, al is wel helder dat die voor DekaMarkt met de dag verder oploopt.

Op vragen van de raadsleden Sebnem Pancar (Denk), Patrick Zoomermeijer (SP) en Paul Laport (GroenLinks) antwoordde het college onlangs dat de parkeervoorziening in Wormerveer is onderzocht na het instorten van het parkeerdek van een in aanbouw zijnde garage in Eindhoven, en dat de uitkomst daarvan was dat er geen maatregelen nodig waren omdat er een ander vloersysteem was toegepast. In Eindhoven was sprake van een breedplaatvloerconstructie en alle gebouwen met dergelijke vloeren zijn daarna ook in Zaanstad aan een inspectie onderworpen.

Geen nadere onderzoeken

Er zijn in de gemeente ook panden met een vergelijkbare constructie en vloeren als de parkeergarage aan Plein 13, maar die worden nog niet onderworpen aan onderzoek. Al die gebouwen zijn verschillend in aard en gebruik. Als het onderzoek in Wormerveer is afgerond en er duidelijkheid is over de oorzaak van de instorting op 18 september, gaat dat mogelijk alsnog gebeuren.

Het college voelt zich op geen enkele wijze medeverantwoordelijk voor de calamiteit, zo blijkt ook uit de antwoorden: ‘Wij zijn van mening dat er voldoende beheersmaatregelen zijn genomen om de veiligheid te borgen bij bouwwerken als bruggen, viaducten en parkeergarages. Mocht in de toekomst blijken dat aanvullende maatregelen nodig zijn, dan worden deze uitgevoerd.’

Meer duidelijkheid

De VVD vroeg eerder om meer openheid rond de situatie bij de DekaMarkt-vestiging, omdat de dorpsbewoners graag willen weten waar ze aan toe zijn nu hun winkel, pinautomaat en postagentschap in één klap verdwenen zijn. Daarop is nog geen reactie gekomen van het college. En ook DekaMarkt doet niet aan communicatie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen