‘Geen acute problemen door breedplaatvloeren gevonden’

Foto: Srill uit YouTube-video Kevin van der Lingen

Er is in Zaanstad geen aanleiding voor het preventief sluiten van panden waarin breedplaatvloeren zijn verwerkt. Wel zijn eigenaren van gebouwen waarin deze vloeren zijn toegepast aangeschreven om onderzoek te doen.

Dat schrijft het college in een brief aan de raad. Sinds op 27 mei een in aanbouw zijnde parkeergarage op Eindhoven Airport instortte, staan de geprefabriceerde betonnen vloeren met daarop een betonlaag ter disdussie. In Noord-Brabant lijkt de aansluiting tussen deze twee lagen onvoldoende te zijn geweest.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gemeenten gevraagd eigenaren van gebouwen die zijn opgeleverd na 1999 erop te wijzen dat ze een onderzoeksplicht hebben om te kijken of de daar eventueel toegepaste breedplaatvloeren veilig zijn. In Zaanstad is preventieve sluiting niet nodig geweest.

De Meander en Zaans Medisch Centrum

Wel is in twee gevallen direct actie ondernomen om een onmiddellijk veiligheidsrisico uit te sluiten en wel bij openbare basisschool De Meander (De Kaaik) en het Zaans Medisch Centrum.

De gemeente heeft daarnaast inmiddels twaalf eigenaren van woongebouwen waarin breedplaatvloeren zijn toegepast aangeschreven met het verzoek om binnen vier weken onderzoek uit te voeren naar de constructieve veiligheid, evenals zes eigenaren van utiliteitsgebouwen en vijftien eigenaren van schoolgebouwen.

Inventarisatie en onderzoeken gaan door

Een aantal gemeentelijke panden wordt momenteel nog onderzocht. De komende periode wordt de ruwe inventarisatie van panden uit de periode 1999-2010 verder verfijnd en wordt duidelijk welke eigenaren alsnog moeten worden aangeschreven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen