Instorting parkeergarage Wormerveer te wijten aan de staalconstructie

Foto: Google Maps

De gedeeltelijke instorting van de Deka-parkeergarage in Wormerveer op 18 september is ontstaan doordat de verbinding tussen een stalen ligger met de kolom is bezweken. De kanaalplaatvloeren die hierop steunden zijn hierdoor naar beneden gekomen. Dat antwoordt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken op vragen van VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis.

Het vervolgonderzoek naar de oorzaak loopt nog, zo heeft ze van de gemeente Zaanstad begrepen. ‘Er is nu geen direct instortingsgevaar meer omdat er preventief bouwkundige maatregelen zijn genomen bij gelijksoortige verbindingen.’ De kanaalplaatvloeren waren volgens de minister niet de oorzaak van de instorting, maar de staalconstructie. Pas wanneer het onderzoek is afgerond gaat Ollongren bekijken of landelijke maatregelen nodig zijn bij soortgelijke parkeergarages of gebouwen.

Volledig bouwdossier

De gemeente Zaanstad beschikt volgens de minister over een volledig bouwdossier van de parkeergarage in Wormerveer. ‘Er kan momenteel nog niet worden aangegeven in hoeverre het bezwijken van de constructie al bekend had kunnen zijn toen het gebouw nog in aanbouw was en of er sprake is van fouten tijdens de uitvoering noch fouten bij gemeentelijk toezicht. Op last van de burgemeester is nader onderzoek gestart naar de oorzaak van dit incident. Zodra de resultaten bekend zijn, zal de gemeente mij nader informeren.’

Verbetering kwaliteit

Ollongren schrijft ook van mening te zijn dat de bouwkwaliteit van nieuwbouw moet verbeteren. De in voorbereiding zijnde Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) moer daarvoor gaan zorgen, ook al omdat het toezicht op de naleving van de bouwtechnische voorschriften dan zal worden uitgevoerd door een onafhankelijke deskundige die de kwaliteit controleert. De Dekamarkt onder de parkeergarage is een maand na de instorting nog steeds dicht. Daar maakt de VVD zich zorgen over.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen