Waarschuwing VNO-NCW voor risico’s van huizen op bedrijventerreinen

Bedrijvigheid in de Achtersluispolder.
Foto: Google Street View

Bouw niet zomaar woningen op bedrijventerreinen, want daar zijn die niet voor bedoeld. Dat zegt ondernemersorganisatie VNO-NCW West in een reactie op de Nationale Woonagenda die afgelopen week door minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken werd getekend met provincies, marktpartijen en corporaties.

Onder meer Zaanstad (Hembrugterrein, Achtersluispolder) en Amsterdam (Haven-Stad) hebben plannen voor grootschalige woningbouw op industrieterreinen, slechts gescheiden door het Noordzeekanaal. Maar deze terreinen zijn nodig voor bedrijven, stelt VNO-NCW West. ‘We moeten wonen en werken wel uit elkaar houden.’

De Nationale Woonagenda moet leiden tot de bouw van gemiddeld 75.000 woningen per jaar, zodat er in 2025 ruim 700.000 huizen meer zijn dan nu. Volgens VNO-NCW hebben ondernemers in bepaalde gebieden zorgen over deze plannen en daarom dringt de belangenvertegenwoordiger van ondernemers aan op ‘economische effectrapportages en het vrijwaren van belangrijke bedrijventerreinen’.

Dreigend tekort aan bedrijfsruimte

De zorgen van de ondernemers worden gedeeld door het provinciebestuur en lector Regionale Concurrentiekracht bij Fontys Hogescholen Cees-Jan Pen, die Zaanstad noemde als een van de schoolvoorbeelden van wat hij een ‘nimbytrend’ noemt: het dreigende tekort aan bedrijfsruimte en het opdrogen van de ruimte voor maakindustrie in steden.

 

 

Reacties