Jan Hamming tevreden over doorgaan wietproef

Foto: Pexels / CC0

De Tweede Kamer heeft gisteren in meerderheid tegen het voorstel van de PVV gestemd om de wietproef te pauzeren tot een nieuw kabinet aantreedt. Daarmee is de deelnemende gemeenten en telers een flinke tegenslag bespaard gebleven. Burgemeester Jan Hamming is er blij mee.

Alle betrokkenen hebben veel tijd, geld en moeite gestoken in het veelbesproken experiment om coffeeshops te voorzien van legaal geteelde cannabis en Zaanstad is aangewezen als één van de deelnemende gemeenten. De beide cffeeshops in Zaandam en de relatief nieuwe vestiging in Womerveer doen er verplicht aan mee. Het doorgaan van de proef zou onzeker zijn geworden als de Tweede Kamer voor het verzoek van de PVV had gestemd.

Levensgevaarlijk

Uit een andere stemming blijkt wel dat het enthousiasme over het experiment in de Kamer is getemperd sinds de verkiezingen. Het kabinetsplan om de proef uit te breiden naar Amsterdam-Oost heeft het namelijk niet gehaald. ‘Wij doen niet voor niks mee,’ liet Hamming in een reactie weten aan het ANP. Zaanstad is voorstander van de proef om de wietteelt en de geldstromen die daaruit voortkomen uit de criminaliteit te halen. ‘We rollen zeker op maandelijkse basis hennepplantages op, die vaak houtje-touwtje zijn ingericht met illegale stroomaftap in woonwijken. Dat is levensgevaarlijk.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen