Wietproef eindelijk van start, hier nog even wachten

Foto: Politie Zaanstreek

Het veelbesproken wietexperiment waaraan ook de drie Zaanse coffeeshops gaan meedoen gaat op 15 december na jaren van voorbereiding echt beginnen. Het gaat in december eerst om de aanloopfase, schrijven de demissionaire ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Ernst Kuipers (Volksgezondheid) in een Kamerbrief.

De proef waarbij legale telers wiet zullen leveren aan coffeeshops werd meerdere keren uitgesteld. Coffeeshops mogen nu wel wiet verkopen, maar niet inkopen. Bij de wietproef wordt gekeken of ook de inkoop legaal kan worden. Het experiment trapt af met twee legale telers die zullen leveren aan coffeeshops in Breda en Tilburg.

Aanloopfase

Met de ervaringen uit deze aanloopfase kan worden ingespeeld op de overgangsfase, het moment dat de andere acht deelnemende gemeenten ook mee gaan doen aan het experiment. Amsterdam-Oost heeft zich aangediend als elfde deelnemer, maar er is nog geen uitsluitsel over of dit stadsdeel daadwerkelijk kan meedoen. Vanwege de onzekere planning van de telers staat de start van de overgangsfase niet vast, maar dit zou volgens de bewindslieden op zijn vroegst aan het eind van het eerste kwartaal van 2024 zijn.

Zowel in de aanloop- als de overgangsfase mogen coffeeshops naast de legaal geteelde wiet ook gedoogde wiet verkopen. Na de zes weken durende overgangsfase start het daadwerkelijke experiment, melden de ministers. Vanaf dan mogen coffeeshops in de deelnemende gemeenten alleen nog de gereguleerde wiet verkopen.

Cookieinstellingen