Stakingen dreigen in het leerlingen- en zorgvervoer

Foto: Twitter

Werknemers in het leerlingen- en zorgvervoer gaan mogelijk staken om hun roep om een betere CAO kracht bij te zetten. De vakbonden CNV en FNV hebben werkgevers een ultimatum gesteld dat op 11 november om 12:00 uur afloopt. Komen werkgevers niet met een beter bod, dan lijken stakingen onvermijdelijk.

De CAO geldt voor circa 22.000 werknemers. Werkgevers kwamen eerder met een eindbod dat wat de bonden betreft direct de prullenbak in mag. De bonden eisen niet alleen een hoger loon, maar zouden ook graag een betere regeling bij ziekte en een eerlijke pauzeregeling geregeld zien. Zo zou een werknemer bij ziekte maar voor 70 procent worden doorbetaald en de eerste ziektedag is helemaal voor eigen rekening. Ook eisen de vakbondsleden dat de lonen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels. Dat zou dit jaar 12,5 procent zijn. Werkgevers bieden twaalf procent uitgesmeerd over twee jaar.

Leegloop

Volgens het CNV is in de sector al sprake van een leegloop. ‘In 2022 hebben al meer dan 650 taxichauffeurs de sector verlaten. Dat leidt tot steeds grotere problemen in het leerlingen- en zorgvervoer. Er is echt sprake van een crisis,’ aldus de bond . Die wijst vooral naar de ‘slechte arbeidsomstandigheden’ als reden voor de problemen in de branche. In Zaanstad kampt ook vervoerder Noot met een tekort aan mensen.

Wel ziekenhuisritten

Mocht het tot acties komen, dan zullen werknemers nog wel bepaalde ritten uitvoeren, verzekert de FNV. Dan gaat het bijvoorbeeld om vervoer van een patiƫnt die een afspraak in het ziekenhuis heeft voor een nierdialyse of een andere belangrijke ingreep. Werkgevers, verenigd in Koninklijk Nederlands Vervoer zeggen in een reactie het ultimatum te bestuderen. Een verdere inhoudelijke reactie kon een zegsman van KNV nog niet geven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen