Bezuinigingen gemeente leiden tot ’triest’ leerlingenvervoer

Foto: Google Street View

Leerlingen Belang Voortgezet Onderwijs (LBVSO) komt op voor de belangen van alle leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs, van thuiszitters en van leerlingen in het volwassenenonderwijs. ‘LBVSO zorgt ervoor dat de stem van al deze leerlingen wordt gehoord,’ luidt de doelstelling, maar dat blijkt in Zaanstad nog knap lastig.

Dat blijkt uit een tweet in reactie op een noodkreet over het uitblijven van actie in gemeenten nadat de Tweede Kamer zeven moties aannam voor verbeteringen in het systeem. Zo is het wenselijk dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten haar modelverordening aanpast zodat de dagelijkse reistijden worden gebonden aan ‘een aanmerkelijk lager maximum’. Het college liet onlangs weten dat het door haar gecontracteerde taxibedrijf Noot relatief goed uit de startblokken is gekomen met het Aanvullend Openbaar Vervoer en het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer, nadat het eerder al tot tevredenheid het leerlingenvervoer verzorgde.

 

LBVSO wijst dan ook niet naar de vervoerder als een bron van zorg en ergernis maar naar de gemeente: die negeert niet alleen de moties, maar ‘is zo sterk aan het bezuinigen op leerlingenvervoer dat het daar helemaal triest is’. De crisis in het leerlingenvervoer doet zich overal in het land voor en de meest in het oog springende oorzaken zijn een tekort aan personeel en een bijzonder slechte communicatie met ouders en gebruikers, zo blijkt uit alle klachten die bij de belangenorganisatie binnenkomen. Gemeenten hebben er te weinig oog voor, aldus de LBVSO, die ‘alles open wil gooien’.

Reacties

Cookieinstellingen