Villa Westerweide maakt verwachtingen waar; parkoverlast blijft

16 feb , 3:40 Actueel
screenshot 20240215 153733
Het op 13 juni vorig jaar geopende tijdelijke inloophuis Villa Westerweide aan de Provincialeweg in Zaandam bedient slechts een deel van de beoogde doelgroep , waaronder de notoire overlastgevers in het Burgemeester In 't Veldpark. Uit de evaluatie van de eerste zes maanden blijkt ook dat de voorziening in een behoefte voorziet. Hij blijft daarom nog minstens een jaar bestaan.
De bezoekers van wat in de volksmond de Verkadevilla heet hebben verschillende culturele achtergronden en een deel van hen is bekend uit of gesignaleerd in het Burgemeester in ’t Veldpark. Uit cijfers blijkt dat 75 procent van de bezoekers dakloos is of marginaal gehuisvest via bijvoorbeeld kraak. Bezoekers die gebruikmaken van de nachtopvang van het Leger des Heils weten overdag het inloophuis te vinden. In de evaluatieperiode werd de gebruikersruimte gemiddeld per week door drie tot zeven personen bezocht.

Wisselende groepsgrootte

De aanloop verschilt per week, van minimaal 30 tot maximaal 70. Vrijwel wekelijks zien de begeleiders van De Regenboog Groep nieuwe gezichten. De piekmomenten concentreren zich op woensdagen en vrijdagen en op twee avonden per week oefent een band (met aanhang) in de muziekgarage van het inloophuis. Bekend is dat deze groep zich geregeld in het park ophoudt.
De bezoekers geven in klanttevredenheidsonderzoeken een hoge waardering aan de beschikbare faciliteiten en de bejegening door het personeel. Ze voelen betrokkenheid en enkele bezoekers zijn nu ook onderdeel van de cliëntenraad van De Regenboog Groep. Verschillende omwonenden zijn aangesproken door de wijkmanager en zijn gaven aan geen overlast te ervaren van de gebruikers van het inloophuis. Het aantal incidenten is laag. Vanuit de politie is één pandverbod van een week afgegeven voor een overlastgever en daarnaast zijn er nog vier schorsingen opgelegd door De Regenboog Groep zelf.

Uitstromers

Door een goede samenwerking tussen de verschillende zorgpartners en de persoonsgerichte aanpak van de GGD/Meldpunt & Advies Bijzondere Zorg hebben sommige vaste bezoekers inmiddels 'gewone' zorg en ondersteuning en geen behoefte meer aan het inloophuis. De 'hangers' die niet naar de villa toe willen hebben liever passende voorzieningen in het park. Maar het doel blijft om hen daar weg te krijgen.

In 't Veldpark

De BOA’s hebben de afgelopen maanden structureel in het Burgemeester in ‘t Veldpark gecontroleerd op de naleving van het verblijfsverbod na 22:00 uur en de indruk bestaat dat de overlast wel is afgenomen in het laatste halfjaar. De blijvers 'kunnen zeer dominant aanwezig zijn in het Veldpark en daardoor ook intimiderend overkomen op andere bezoekers,' aldus de evaluatie. van het park. Er blijft sprake van alcohol- en/of drugsgebruik, passanten en buurtbewoners worden nog steeds lastig gevallen, het park vervuilt, er worden vernielingen aangericht en lawaai gemaakt. 'Dit vraagt om een integrale mix van interventies, waarbij zorg maar ook een stevigere aanpak op handhaven een rol spelen.'
Het alcoholverbod en de overige parkregels blijven ook de komende vijf jaar nog van kracht. Dit jaar start het Leger des Heils voor de periode van maximaal twee jaar met de Streetlevel bus
. Het is goed om te onderzoeken of dit ook naar het inloophuis een interventie kan zijn om mensen toe te leiden. De insteek is dat Streetlevel gaat helpen in het maken van contact met de doelgroep die zich in het Burgemeester in ‘t Veldpark en in andere delen van de gemeente ophoudt.'