Inloop in Verkadevilla moet gebruikers vooral rust geven

Foto: Google Street View

De Regenboog Groep mocht van Zaanstad een wensenlijstje maken voor de inrichting van de Verkadevilla aan de Provincialeweg in Zaandam als inloophuis voor onder andere de groep overlastgevers in het Burgemeester in ’t Veldpark, en daarop staan onder andere een keuken, een douche en een ruimte om drugs te gebruiken.

Dat vertelt kwartiermaker Bianca Koster op de website van de Amsterdamse organisatie, die in de hoofdstad veel ervaring heeft met dergelijke voorzieningen. De Regenboog Groep is er sinds 1974 actief er er zijn nu acht inloophuizen. Met Zaandam wordt voor het eerst de gemeentegrens overgestoken. ‘Het belangrijkste van een inloop is dat mensen tot rust kunnen komen, om van daaruit de draad weer op te pakken. De mensen die nu in het Burgemeester in ’t Veldpark worden opgejaagd, hebben straks een plek waar ze naartoe kunnen komen en waar ze zich thuis en nuttig voelen. Ze worden gezien en kunnen zich ergens voor inzetten. Dat is wat er bij deze mensen vaak mist,’ aldus Koster.

Dieren

‘Voor het eerst buiten Amsterdam. Dat is spannend, maar het voelt niet als pionieren. We kennen de doelgroep en kunnen putten uit alle kennis die er is. Wat wél nieuw is, is de tuin. Daar verheug ik me op. En stiekem hoop ik op wat dieren: kippen en katten en graag een hangbuikzwijn.’ Dat er onder toezicht drugs kunnen worden gebruikt wordt niet gestimuleerd, benadrukt zij. ‘Maar we keuren het ook niet af. Wat we willen is dat mensen op een veilige manier drugs gebruiken. We staan voor harm reduction. Natuurlijk geloven we in herstel en zullen we daar ook altijd bij helpen, maar we geloven niet in mensen een mes op de keel zetten en zeggen: je moet afkicken. Stel je dat als voorwaarde, dan zie je ze nooit meer terug.’

Open in mei

De Verkadevilla wordt momenteel nog verbouwd en moet in mei in gebruik worden genomen, als het lenteweer de groep zonder inloophuis weer naar het park zou lokken. ‘Laat mensen bij elkaar komen op een plek waar ze gezien worden. Voor de meesten heeft het parkbezoek een sociale functie. Straks kunnen ze naar ons toe komen. Naar de Verkadevilla,’ is Koster optimistisch dat het Zaanse initiatief zal aanslaan.

Cookieinstellingen