Kan Utrechtse nieuwbouwwijk blauwdruk voor Zaanse ontwikkelingen worden?

20 feb 2018, 10:16 Actueel
achtersluispolder
MAAK.Zaanstad

De Britse vastgoedbelegger Round Hill Capital investeert met de Nederlandse ontwikkelaars G&S Vastgoed en Boelens de Gruyter 300 miljoen euro in de bouw van een deel van de nieuwe Utrechtse wijk Merwedekanaalzone . Het is een ontwikkeling die in Zaanstad ongetwijfeld met belangstelling gevolgd zal worden, gezien alle plannen met onder meer de Achtersluispolder.

Op het terrein van 43.000 vierkante meter waar de komende jaren 6000 tot 10.000 woningen verrijzen staan nu nog kantoren. De gemeente heeft bepaald dat in ieder geval 30 procent van de woningen in het sociale segment en 25 procent in het segment middenhuur moet vallen.

Uitwijkmogelijkheid

In steden waar de beschikbare ruimte voor nieuwbouw schaars is – en daartoe behoort ook Zaanstad - worden bedrijventerreinen steeds vaker gezien als een uitwijkmogelijkheid. Nieuw is dat buitenlandse investeerders die trend ook hebben ontdekt en bereid zijn om geld te steken in dergelijke risicovolle projecten waar ze eerder foscusten op bestaande woningportefeuilles .

[embed][/embed]

Het combineren van industrie en wonen is een hachelijke onderneming, zoals ook blijkt uit de ontwikkelingen op het Hembrugterrein en de weerstand tegen de Amsterdamse plannen voor grootschalige woningbouw in de haven . Want om mensen ergens te laten wonen, hebben ze ook werk nodig om daarvoor te betalen. De zorgen dat het laatste wordt vergeten ten faveure van de allesbepalende roep om meer woningen, leeft niet alleen bij ondernemers .