De brief van inwoners van Wormerveer aan de gemeente met hun bezwaren tegen de noodbrug ter hoogte van de Goudastraat tijdens de vervanging van de Zaanbrug is opeens dan toch door Zaanstad openbaar gemaakt, inclusief het antwoord aan de schrijvers en een stikstofrapportage waaruit blijkt dat de Ned Benedictweg post-PAS niet langer in aanmerking komt als enige alternatieve ontsluiting van Wormer.
POV-voorman Harrie van de Laan stelde vanochtend technische vragen over alle geheimzinnigheid. De brief van bewoners van Zaanweg, de Amperestraat, het Hennepad en de Dubbelebuurt dateert van 8 oktober, maar werd pas op 30 oktober in het besloten deel van het raadsinformatiesysteem gezet - en dat zonder de antwoorden en zonder het stikstofrapport. Vanmorgen waren die stukken opeens voor een ieder in te zien, maar niet in de lijst met stukken van de nieuwe maand november maar in die van oktober. Dat betekent dus dat een maand nooit als 'afgesloten' kan worden beschouwd, omdat er zomaar eerder onbekende stukken nog tussen kunnen floepen.
Van der Laan schreef ook te hebben begrepen dat de vervanging van de brug inmiddels definitief aan de aannemer is gegund en was daar ook graag van op de hoogte gesteld. En is die aannemer op de hoogte van de vragen en bezwaren van de bewoners en ondernemers van de Zaanweg? Overigens moesten ook de Wormerveerders die direct geraakt worden door de aanleg van de noodbrug daar 'via een niet-officiële weg' achter komen. Zij hebben een flinke reeks bezwaren, omdat de Zaanweg nu al een druk gebied is met een gemengde bestemmingen waar wonen, detailhandel, dienstverlening, horeca, kantoren en (kleinschalige) bedrijvigheid samenkomen en met basisschool De Mei daar pal achter.
De huidige verkeersdruk wordt al als problematisch ervaren door bewoners en gebruikers van het gebied, omdat er sprake is van regelmatige verkeersopstoppingen tijdens de ochtend- en middagspits en op de momenten dat de huidige Zaanbrug open staat voor de scheepvaart. 'Een noodbrug op de geplande locatie betekent een aanzienlijk slechtere afhandeling van het autoverkeer, wat leidt tot verhoogde uitstoot van CO2 (uitlaatgassen), een onveiliger verkeerssituatie voor voetgangers en fietsers, meer en langere files en geluidsoverlast,' aldus de briefschrijvers.
Zij zijn verbaasd dat er nog geen onderzoek is gedaan naar de uitstoot en de gevolgen voor de veiligheid en gezondheid van bewoners en gebruikers van de Zaanweg na de ingebruikname van de geplande tijdelijke brug. Als het gebruiken van de Prins Clausbrug niet wenselijk is vanwege de toename van de stifstofuitstoot en de nadelige gevolgen daarvan voor de nabijgelegen natuur, geldt dat dan niet voor de mensen in Wormerveer? De bewoners zien daarnaast niets in de ingrijpende veranderingen die het gevolg zijn van de noodbrug: stoepen worden versmald, vijftien schaarse parkeerplaatsen verdwijnen en zeven karakteristieke bomen worden gekapt. En dat laatste is uiteraard niet tijdelijk, ook al komt er vervanging.
De briefschrijvers vrezen ook schade aan de funderingen door een toename van het verkeer. Alleen al op de Zaanweg zelf bevinden zich maar zeven monumentale panden waaronder twee Rijksmonumenten en een provinciaal monument. Ook zijn er zorgen over de positie van de brug, die recht tegenover provinciaal monument pakhuis Gouda uitkomt. 'Er bestaat een reëel gevaar dat tijdens een aanrijding dit bewuste pand wordt geraakt.' In zeer onzekere economische tijden zijn de ondernemers nerveus omdat de ingrepen een directe impact op de bedrijfsvoering hebben. Ze vergroten het risico op minder klandizie door een slechtere bereikbaarheid en ook de toegankelijkheid voor leveranciers.
De bewoners en winkeliers willen weten waarom ze zo laat of niet geïnformeerd zijn over alle veranderde plannen. De uitzondering hierop was verhuisbedrijf Mulder, die al in april op de hoogte werd gebracht van de tijdelijke brug met autoverkeer die toen nog recht voor het pand van het verhuisbedrijf gepland was. Na protesten van Mulder is de locatie vervolgens gewijzigd. Daar wordt ook uitleg over gevraagd. In het antwoord schrijft de gemeente dat de definitieve plek voor de noodbrug nog niet vaststaat: 'Vooraf willen wij aangeven dat wij momenteel een aantal zaken aangaande de tijdelijke brug in onderzoek hebben. Dit kan betekenen, dat u op een later moment, naar verwachting half november, een aanvulling op deze brief kan verwachten.' Zeker is wel dat aan de kant van Wormer de tijdelijke brug in het verlengde van de Lassiestraat komt te liggen.
De gevolgen van een tijdelijke brug op de veiligheid, de gezondheid en funderingen is ook nog in onderzoek. 'Ingeval van aantoonbare financiële schade als gevolg van het project ‘vernieuwing Zaanbrug’ kan er een beroep worden gedaan op nadeelcompensatie. Uiteraard zullen we alles in het werk stellen om te voorkomen, dat bewoners en ondernemers financieel nadeel van de uitvoering van dit project ondervinden,' schrijft de gemeente ook.
Curieus is het antwoord op de suggestie van de briefschrijvers om de stikstofproblematiek te tackelen door de snelheid naar 30 kilometer per uur te verlagen. 'Volgens onze gegevens leidt een snelheidsverlaging van 50 naar 30 juist tot een hogere uitstoot van de stikstof (NO)
. Bij een snelheidsverlaging in deze orde binnen een stad geldt dat de emissie toeneemt per afgelegde afstand omdat het verkeer er langer overdoet om een kilometer af te leggen.'
In alle discussies over 30-kilometerzones hebben wij nog nooit het argument gehoord dat dit vanwege een verhoogde stikstofdepositie een onwenselijke ontwikkeling is. Sterker: de Tweede Kamer heeft zeer recent een motie aangenomen om 30 het nieuwe normaal
te laten worden binnen de bebouwde kom en bovendien ging de snelheid op snelwegen overal terug naar 100 om minder stikstof te produceren.