Op initiatief van de SP en Democratisch Zaanstad en met instemming van een meerderheid van de gemeenteraad moet er een beleidswijziging komen met betrekking tot handhaving bij zaken met een lage prioriteit : bij bepaalde lichte overtredingen alleen naar aanleiding van een terechte klacht of een verzoek van een belanghebbende. Ongevraagd gaat de gemeente dan niet meer controleren.
De aanleiding tot de motie van DZ en SP die gisteravond werd aangenomen was dat de gemeente ‘opeens’ ging optreden tegen kleine bouwsels in Westerkoog en Assendelft die er soms al tientallen jaren stonden. In strijd met het bestemmingsplan, maar volgens de gemeenteraadsleden niemand tot last. De motie van gisteravond beoogt om die situatie te laten voortbestaan en moet daarnaast bouwwerkjes in voortuinen mogelijk maken. Voor die laatste moeten dan wel omgevingsvergunningen worden aangevraagd.
De Raad van State tikte de gemeente in 2014 nog op de vingers omdat te gemakzuchtig werd omgegaan met vragen om handhaving wegens overtredingen van bestemmingsplannen, maar i
n 2016 bevestigde de RvS nog eens dat
b
ij handhaving prioriteiten
mogen
worden gesteld zolang
verzoeken om in te grijpen bij overtredingen altijd inhoudelijk getoetst worden. Er mag geen afwijzing komen enkel op grond van het
vastgestelde handhavingsbeleid, want daarmee wordt de hele regelgeving ondergraven. Een
raadsmeerderheid wil nu de geldende plaatselijke regels zodanig aanpassen dat het nieuwe regime in de gemeente ook een juridische basis krijgt. Wat een hoge of een lage prioriteit heeft wordt deels bepaald door de gemeenteraad .