Fusie De Orkaan en RTVI mislukt: nu concurrenten

07 mei 2021, 8:46 Actueel
microfoon
Needpix

De Orkaan en RTVI Zaanstreek gaan na ruim een jaar praten toch niet samen , omdat 'het wederzijdse vertrouwen tussen beide clubs in de eindfase toch niet optimaal bleek te zijn'. Ze worden nu elkaars concurrenten voor het bemachtigen van de zendmachtiging van RTVI die morgen afloopt, maar waarvoor ' vanwege corona ' uitstel is gevraagd.

Het zijn de gemeenteraden van Zaanstad en Wormrland die straks een keuze moeten maken uit de plannen van de twee mediaorganisaties voor de komende vijf jaar. RTVI Zaanstreek en De Orkaan hebben afzonderlijk van elkaar al een aanvraag voor de lokale uitzendlicentie ingediend bij het Commissariaat voor de Media, voorafgaand aan het welslagen van de beoogde fusie. Nu luidt de conclusie dat 'de cultuurverschillen tussen beide organisaties zodanig groot zijn dat een solide basis voor langdurige samenwerking en het doorvoeren van ingrijpende veranderingen ontbreekt'.

Forse subsidies

Aan de nieuwe fusie-omroep hing een fors prijskaartje voor Zaanstad en Wormerland, zo blijkt uit een artikel op Orkaan-site over het scheiden der wegen: structureel minstens 270.000 euro op jaarbasis

en een extra krediet van 50.000 euro voor het eerste jaar om de transitie te begeleiden. De inzet was het opzetten van 'een professionele en toekomstbestendige journalistieke organisatie via de website van De Orkaan'. Die zou 'aanzienlijk meer nieuws gaan brengen' met meer diversiteit in onderwerpen en thema’s.

Professionals en vrijwilligers

De radio zou eveneens aanzienlijk meer Zaans nieuws gaan verspreiden en open moeten staan voor initiatieven van organisaties en verenigingen. De tv-zender zou een ‘open kanaal’ worden waar organisaties, burgers, culturele instellingen, verenigingen en andere initiatieven een plek zouden vinden om uitzendingen te maken of te laten uitzenden. De website zou het domein worden van de professionele journalistiek; radio en tv zouden - net als nu - door vrijwilligers worden gevuld met ondersteuning door een betaalde coördinator.

Schraal medialandschap

'Het zijn vooral de plannen voor radio en tv geweest die tot de breuk hebben geleid. Bij het bestuur van RTVI Zaanstreek bestond de angst dat er te veel aandacht naar online zou gaan waardoor radio en tv in het gedrang zouden komen,' aldus De Orkaan. 'Bij De Orkaan werd getwijfeld aan de bestuurskracht die RTVI Zaanstreek in zou kunnen brengen om de ingrijpende transitie te begeleiden.' Zorgen over 'aanzienlijke schade aan het toch al schrale Zaanse medialandschap' bij een mislukking van het gezamenlijke avontuur leidden tot de breuk.