RTVI Zaanstreek goed op weg: subsidie dit jaar veilig

Foto: PxHere

RTVI Zaanstreek heeft zich aan de vorig jaar gemaakte prestatieafspraken gehouden en mag daarom dit jaar 156.343 euro subsidie tegemoet zien van de gemeente. Het college is content met ‘de bredere programmering, de toegenomen zichtbaarheid en het toenemend aantal activiteiten en evenementen waar RTVI Zaanstreek verslag van doet’.

Ook dit jaar blijft de gemeente in gesprek met de lokale omroep over een verdere professionalisering. Uit de evaluatie komt naar voren dat RTVI duidelijk meer nieuwsitems verslaat en beter zichtbaar is op sociale media. Er is vorig jaar verslag gedaan van een groot aantal activiteiten en evenementen in de Zaanstreek en veelal werden items rechtstreeks uitgezonden op de radiokanalen, terwijl de televisie korte tijd later volgde. Live tv-uitzendingen zijn op dit moment technisch nog niet mogelijk. Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat het bereik van de lokale omroep op radio en tv is gestegen. De naamsbekendheid is gegroeid – al is het gewenste niveau nog niet bereikt – en de omroep heeft inmiddels 6500 unieke volgers op Facebook.

Bereik en bekendheid

Het bereik van Zaanradio was vorig jaar negentien procent van de bevolking over het hele jaar gerekend (was twaalf procent in 2017), acht procent per week (was vijf) en vier procent per dag (was één). De programmering kreeg het rapportcijfer 7,4, even hoog als twee jaar geleden. De naamsbekendheid van Zaanradio was in 2019 54 procent (was 51 in 2017). Het bereik van Zaantv was elf procent per week (zeven procent in 2017) en drie procent per dag (kwam ban twee procent). Het rapportcijfer voor de programmering ging in die jaren van een 6,9 naar 7,4. De naamsbekendheid is gestegen van 31 procent in 2017 naar 44 procent twee jaar later. Sinds 1 maart staat de bekende lokale journalist Kees Klinkenberg als betaalde kracht aan het hoofd van de vrijwilligersorgansatie.

Verhuizing

De omroep is inmiddels verhuisd van een ruimte op de Molenwerf in Koog aan de Zaan naar een ruimte bij winkelcentrum Drielse Wetering in Het Kalf. Dat is bekend terrein, want RTVI Zaanstreek was er al eerder gevestigd en de locatie beschikt over een zendmast. De bestaande apparatuur wordt nu aan een nauwkeurige inspectie onderworpen om te kijken wat er nog te gebruiken is en wat vernieuwd moet worden. Met betrekking tot de benodigde investeringen voor Digital Audio Broadcast Plus (de digitale opvolger van FM waarmee digitaal via de ether naar de radio kan worden geluisterd) wordt door RTVI gewacht op de uitkomsten van de test met de samenwerkende lokale omroepen van Purmerend, Landsmeer, Volendam, Waterland en Oostzaan.

Zendmachtiging

Per 8 mei volgend jaar loopt de zendmachtiging aan RTVI Zaanstreek af. Daarom wordt door het college dit jaar gekeken naar ‘de functie, waarde en betekenis van de lokale en regionale media’, op basis van de adviezen van de Raad voor het Openbaar Bestuur en de Raad voor Cultuur. Bij het gesprek over de betekenis van een lokale dan wel regionale omroep met de gemeenteraad en de inwoners neemt het college ook de nieuwe ontwikkelingen in de media mee, zoals de afkalvende belangstelling voor het gebruik van traditionele media als de papieren krant, radio en televisie en het feit dat nieuws het publiek steeds vaker bereikt via internet en sociale media.

Reacties