Brandbrief naar kabinet: 'Zet gebied rond Schiphol niet op slot'

17 jul 2020, 10:44 Actueel
airplaine 22
Public Domain Pictures / Karen Arnold

Onder meer Bouwend Nederland, makerlaarscollectief NVM, Vereniging Eigen Huis en de Woonbond hebben een brandbrief naar het kabinet gestuurd omte waarschuwen dat nieuwe regels zullen zorgen voor nóg grotere woningtekorten, met name in de buurt van luchthavens.

Het ontwerp van de Aanvullingsregeling geluid Omgevingswet dat ter consultatie voorligt heeft de alarmbellen doen afgaan. De daarin voorgestelde aanpassing van de rekenregels voor de cumulatie van luchtvaartgeluiden in samenhang met de kwalificaties voor een gezond akoestisch leefklimaat leiden ertoe dat de bouw van nieuwe woningen gevaar loopt. 'Het betreft honderdduizenden woningen die als gevolg van de aanvullingsregeling in de komende jaren mogelijk niet gebouwd kunnen worden. Dat achten wij onaanvaardbaar in het licht van het grote woningtekort,' aldus de brief.

Geheel op slot

De organisaties benadrukken dat ook zij 'grote waarde hechten aan een hoogwaardig woonmilieu en dat bewoners en gebruikers van een gebied beschermd dienen te worden tegen alle vormen van milieubelasting'. Ze zien in dat te veel lawaai het woongenot ernsig kan verstoren en tot gezondheidsschade kan leiden. Maar ni dreigt onder meer de regio rond Schiphol vanaf 1 januari 2022 'geheel op slot te gaan'. In gebieden met de kwalificaties ‘slecht’ en ‘zeer slecht’ wordt het voor gemeenten nagenoeg onmogelijk om te motiveren dat de gecumuleerde geluidsbelasting aanvaardbaar is, waardoor nieuwbouwwoningen niet meer mogelijk zijn.

[embed][/embed]

Het onheil werpt zijn schaduw al vooruit, aldus de briefschrijvers: gemeenten en marktpartijen worden door de grote negatieve consequenties van de regeling kopschuw gemaakt en de kans is groot dat zij hierdoor hun investeringen op een laag pitje zetten of heroverwegen. 'Daarmee is vertraging in de bouw van grote aantallen woningen een reële mogelijkheid, hetgeen zeer onwenselijk is, zeker met de gevolgen van de PFAS-, stikstof- en coronacrises in het achterhoofd.' De partijen sluiten zich aan bij eerdere geschrokken reacties van de provincie en van de gemeente Haarlemmermeer.

Ruim 330.000 woningen te weinig

Er is in ons land een tekort van ruim 330.000 woningen en dat moet worden opgelost met een jaarproductie van 90.000 toekomstbestendige nieuwe huizen. 'Wij vrezen dat de Aanvullingsregeling geluid een groot probleem gaat worden als daar nu niet onmiddellijk krachtig op ingegrepen wordt. De bouwsector is een locomotief die de hele Nederlandse economische trein weer kan laten rijden. Wij gaan hierover graag met u in gesprek,' aldus de brief. Ook in Zaanstad staan duizenden nieuwe woningen in de planning waarvan de bewoners in de toekomst last gaan krijgen van vliegtuiglawaai.

[embed][/embed]

De Natuur en Milieu Federatie Noord-Holland berekende eerder dat tussen 2017 en 2050 zo’n 73.000 mensen zullen wonen in de zogenoemde beperkingsgebieden rondom Schiphol. Daarnaast zijn er nog nieuwe 98.000 woningen voorzien op minder dan 1500 meter van de grens van het zogenoemde LIB 5 gebied. Dat betekent dat ongeveer 172.000 nieuwe bewoners onder de rook van Schiphol gaan wonen. LIB staat voor Luchthavenindelingbesluit Schiphol en legt beperkingen op aan objecten, bebouwing en gebruiksfuncties rond de luchthaven. Op de grens van de zone van LIB 4 (de geluidscontour) is de maximale geluidsbelasting 58 db(A). In LIB 5 (ook wel de 20 Ke zone genoemd) is een lagere geluidsbelasting aan de orde en gelden minder beperkingen.

Steeds meer hinder

Wat Zaanstad betreft gaat het volgens de analyse van NMF Noord-Holland om 218 nieuwe huizen in LIB 4 gebied en 7148 in LIB 5. Met nog eens 2174 woningen binnen een straal van anderhalve kilometer van de grens van LIB 5 komt het totaal op 9540 huizen. Alleen in Amsterdam (32.779) en Haarlemmermeer (17.951) worden meer woningen gebouwd die in potentie in een gebied met geluidsoverlast door Schiphol liggen. Het Planbureau voor de Leefomgeving berekende dat tussen 2004 (het eerste volledige jaar met het vijfbanenstelsel) en 2016 het aantal omwonenden van Schiphol dat veel last heeft van het vliegverkeer met rond 30 procent is gestegen .