Provincie zet dit jaar spotlight op slavernij

Secretaris Mervyn Groot van BIJ1 Zaanstreek in de gemeenteraad.
Secretaris Mervyn Groot van BIJ1 Zaanstreek in de gemeenteraad.
Foto: Gemeente Zaanstad

De net opgerichte afdeling Zaanstreek van BIJ1 wil dat Zaanstad toch gaat onderzoeken welke rol ‘wij’ speelden in de slavernij, zei secretaris Mervyn Groot gisteren in de gemeenteraad. Het college wenst daar geen geld in te steken. De provincie zet dit jaar verschillende activiteiten op om aandacht te vragen voor het koloniaal verleden.

‘De provincie vindt het belangrijk om het koloniaal verleden zichtbaar en bespreekbaar te maken om zo racisme, discriminatie en vooroordelen te bestrijden. Met de stad Amsterdam en tal van andere steden was de provincie Holland een grote speler in de handel en uitbuiting van tot slaafgemaakte mensen. De activiteiten en tentoonstellingen laten zien dat het koloniaal verleden een onderdeel van de Nederlandse geschiedenis is én mede het Nederland van nu vormgeeft,’ zo is te lezen in een bericht.

Expositie

Op 1 juli – Keti Koti, de dag van de afschaffing van de slavernij – opent commissaris van de Koning Arthur van Dijk de tentoonstelling Verborgen Noord-Holland, Atlantische slavernij in beeld. Historicus en curator Alex van Stipriaan en kunstenaar Frederick Calmes stelden de expositie in provinciehuis Paviljoen Welgelegen samen. Zij vertellen het verhaal van de banden van Noord-Hollandse steden met de slavernij en de impact die dat verleden nog steeds heeft op het heden en onze inwoners. Maar liefst één op de 20 Noord-Hollanders heeft een voorouder die ooit in slavernij leefde.

Keti Koti dialoogtafel

Iedereen kan zich aanmelden voor het bijwonen van de tentoonstelling via de website van de provincie. De tentoonstelling is te bezoeken van 1 juli tot 7 oktober. In de binnentuin van Paviljoen Welgelegen vindt in de avond van 1 juli ook een Keti Koti dialoogtafel plaats. Deelnemers gaan dan in gesprek met iemand van een andere kleur en samen staan ze stil bij de gevolgen van het slavernijverleden en de omgang hiermee. Aanmelden voor de Keti Koti tafel kan via deze link.

Scheepswrak

Op 1 juli opent daarnaast de nieuwe tentoonstelling Twee werelden in één wrak, fragmenten uit een koloniaal verleden in archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de Nederlandse kolonialisatie en slavernij aan de hand van indrukwekkende archeologische vondsten. Die zijn afkomstig uit een schip dat in 1822 is gezonken voor de kust van Texel. Het was vermoedelijk onderweg naar een Nederlandse kolonie in Zuid-Amerika en het had gereedschappen voor het ontginnen van een plantage aan boord, naast luxe goederen bestemd voor de plantage-eigenaren.

Kinderactiviteiten

De tentoonstelling laat de tegenstelling zien tussen het onvrije en extreem zware leven van de tot slaafgemaakte mensen op de plantages en de enorme luxe waarin de eigenaren van de plantages zich wentelden. Kinderen kunnen in de tentoonstelling via een speciale kinderlijn het koloniale verleden beleven door te kijken, te luisteren en te doen. Twee werelden in één wrak is van 2 juli 2022 tot en met 5 maart te bezoeken in het Huis van Hilde.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen