Sociale en vrije sector huur in centrum Westerkoog

Foto: Sens

De ‘opwaardering’ van het centrum van Westerkoog is verder uitgewerkt zodat er op de plek waar nu buurtcentrum De Vuister staat woningen bij kunnen worden gebouwd. De Vuister, het Sociaal Wijkteam en sportschool Westerkoog Sport komen er ook terug, naast 20 sociale huurappartementen en 57 in de vrije sector.

De appartementen zijn bedoeld voor verschillende doelgroepen, waaronder senioren die graag in de wijk willen doorstromen naar een geschiktere woning. Ontwikkelaar Sens en woningcorporatie Parteon hebben samen ruimtelijke deelplannen uitgewerkt, er is een inrichtingsplan voor de openbare ruimte gemaakt en er wordt voorgesteld om voor tijdelijke huisvesting voor De Vuister, het Sociaal Wijkteam en de sportschool te zorgen op het grasveld.

 

Sens en Parteon willen zich inspannen om voorrang te geven aan inwoners van Zaanstad en onderzocht wordt of hierbij voorrang kan worden gegeven aan senioren, zo laat het college de raad weten. Het deelplan Sens en deelplan Parteon hebben samen 34 procent sociale huurwoningen, wat meer is dan de in het beleid voorgeschreven 30 procent. Het centrum van Westerkoog kan door de ontwikkeling een aantrekkelijk gebied worden met een prettige, zo groen mogelijke leefomgeving, aldus het dagelijks bestuur, ‘ondanks de benodigde grote parkeervoorziening’.

Semi-bungalows gesneuveld

Bij het inpassen van de tien semi-bungalows die eerder opdoken in de plannen bleek dat deze ‘afbreuk doen aan de hoofdgroenstructuur, terwijl die hier juist versterkt kan worden door de plek in te richten als ecologische verbindingszone’. Deze woniengen zijn dan ook geschrapt. Aan het inrichtingsplan is een extra variant voor de herinrichting van het huidige speelveld toegevoegd, die nog met de direct omwonenden, de scholen en de jongeren besproken wordt.

Uit het ruimtelijk deelplan van Parteon.

 

In 2017 was er aan een wijkonderzoek naar de wensen van de bewoners. Van de ongeveer 2800 huishoudens die daarvoor werden uitgenodigd deden er uiteindelijk 525 mee. Alle verzamelde informatie is vervolgens verwerkt in een ruimtelijk toekomstbeeld dat op een bewonersavond in juli 2017 gepresenteerd is aan meer dan 100 aanwezige bezoekers en belanghebbenden. Samengevat zijn toen de volgende reacties uit de omgeving genoteerd:

  • De doorstroming op het gebied van wonen moet beter: oud wil niet weg uit de wijk en jong wil graag terug naar Westerkoog. Er is behoefte aan diversiteit in het  woningaanbod met onder andere appartementen die geschikt zijn voor senioren.
  • Veel hoogbouw zoals dat in eerdere modellen was gepresenteerd, is niet wenselijk. Een hoogteaccent mag; de mogelijke hoogte hangt af van de plek in het centrumgebied. Hoogbouw mag, mits de volumes aan de randen van het plan laag blijven.
  • Pak de herontwikkeling integraal aan. Maak er een logisch geheel van.
  • De openbare ruimte en ligging van de gebouwen is versnipperd, er zijn veel dode hoeken, er zijn veel achterzijden van gebouwen, er zijn vernielingen en er is verpaupering, er is weinig sociale controle.
  • Ontsluiting/entree voor parkeren is onlogisch en rommelig. Er zijn te weinig parkeerplekken en de routing is onlogisch. Parkeren moet logischer en dichterbij het winkelcentrum.
  • Het groen in de wijk moet verbeteren. De functie van het trapveldje kannworden opgewaardeerd met andere functies, die ook geschikt zijn voor ouderen, bijvoorbeeld jeu de boules.
  • De functie van het buurtcentrum verbeteren en toegankelijk maken voor jong en oud.

Deze reacties zijn verwerkt in het globaal ruimtelijk programma van eisen dat in januari vorig jaar is vastgesteld door het college en waarover de bewoners met een wijkbericht
zijn geïnformeerd. Afgelopen januari zijn bewoners en andere betrokkenen online geïnformeerd en geconsulteerd over het deelplan Sens, het deelplan Parteon en het inrichtingsplan voor de openbare ruimte in het centrumplan. Wat daariot naar voren kwam leest u hier.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen