Boeren 22 juni weer met tractoren naar Den Haag

Een beeld uit november 2019.
Een beeld uit november 2019.
Foto: Rijkswaterstaat Verkeersinformatie

Boeren gaan woensdag 22 juni opnieuw met hun tractor naar Den Haag als protest tegen de aanpak van het stikstofprobleem. Boerencollectief Agractie heeft daartoe een oproep gedaan en verwacht dat veel boeren zich zullen aansluiten. Voorman Bart Kemp waarschuwt dat dit veel verkeershinder kan opleveren.

Ook in Zaanstad zijn boeren boos, zo bleek afgelopen week onder meer bij de presentatie van het coalitieakkoord in Westzaan, waar een onbekende agrariƫr politici belaagde die voorstander zijn van de verbrakking van de Polder Westzaan. Die ingreep is ook bedoeld om de stikstofuitstoot tegen te gaan, maar de boeren vrezen dat ze daarmee hun bestaansrecht verliezen. De landelijke actie later deze maand moet een herhaling worden van eerdere protesten, met enkele honderden tractoren op het Malieveld in hartje Den Haag.

Volgens Agractie is het doel dat de regering met boeren gaat praten ‘over plannen met draagvlak in de sector’. ‘We willen bewegen, hebben aanbiedingen gedaan, maar vervolgens wordt daar niets mee gedaan,’ stelt Kemp. In Nederland moet de stikstofuitstoot, die voor een aanzienlijk deel veroorzaakt wordt door de landbouw, significant omlaag om natuurgebieden de kans te geven te herstellen. In 2019 maakte de Raad van State een einde aan het oude stikstofbeleid dat veel te vrijblijvend was.

Steun gevraagd

Agractie verwacht dat leden van andere boerenorganisaties ook naar Den Haag komen voor het protest. De in 2019 ontstane actiegroep roept onder andere de lobbyorganisatie LTO op om mee te doen. Of die dat ook doet hangt af van de beslissingen die het kabinet later vandaag presenteert. ‘Afhankelijk daarvan beslissen we of we aan passende acties deelnemen. Let wel, passende acties want wij zijn niet voor agressieve acties,’ liet LTO-voorzitter Sjaak van der Tak weten. Ook het collectief Farmers Defence Force en voer-, zuivel- en vleesbedrijven zijn opgeroepen om mee te demonstreren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen