Verbrakking Polder Westzaan nog ver van concensus af

Foto: Pixnio / Matthias Zomer

Alle zeven boeren in de Polder Westzaan zijn tegen de gebiedsvisie die aanstuurt op verbrakking van het gebied. Namens de Vereniging tot Ongeschonden Behoud Westzijderveld, de Vogelwacht en het Platform Veenweiden werd echter gesproken van ‘een gedragen en perspectiefrijk resultaat’, waar inwoonster Rina Schenk van Westzaan dode bomen en ontbrekend drinkwater voor dieren voorziet.

Ook de belangenbehartigers van de natuur weten dat het proces rond de Polder Westzaan nog lang niet klaar is, maar dat met de visie slechts het eerste hoofdstuk is geschreven. ‘Er zijn nog een paar pittige open eindjes die op een slotakkoord wachten. Ons dringende verzoek is dan ook om de vaart erin te houden,’ zei Piet Hazelebach. ‘Papieren woorden vertalen naar actie in het veld, naar een perfecte staat van Natura 2000-waarden en behoud van de grutto.’

Maar ook perspectief voor melkveehouders met het oog op de verbrakking en hun transitie naar ‘boeren met natuur’. De natuurorganisaties willen ook kleinschalige pilots voor onderzoek naar de mogelijkheid om via verlanding nieuw veenmosrietland te creëren.

Alleen Guisveld verbrakken

De zittende boeren leggen er de nadruk op dat zij het zijn die momenteel het onderhouden van het open veenweidegebied verzorgen en daarmee de zorg voor de weidevogels op zich nemen. Zij stellen voor om alleen het Guisveld te verbrakken, waar geen agrariërs meer zijn die er de kost verdienen. De boeren maken zich zorgen over de gezondheid van zowel hun vee als hun grasland en claimen dat de brede gevolgen van verbrakking nog onvoldoende in kaart zijn gebracht. De onbeantwoorde vragen van de boeren leven ook breed in de gemeenteraad.

Hedwigepolder

Anna de Groot (SP) waarschuwde om geen soort Hedwigepolder in Westzaan re creëren door de instroom van (vies) water uit het Noordzeekanaal. Haar idee om de boeren aan te stellen als natuurbeheerders vond gehoor bij D66, maar Marianne de Boer van Democratisch Zaanstad wees erop dat alle – extensieve – boeren al als zodanig werkzaam zijn en een aantal het keurmerk On the way to PlanetProof heeft, waarvoor aan strenge voorwaarden moet worden voldaan.

Elektrisch varen

Rosa had geen opmerkingen over de zorgen van de boeren, maar wel over overlast over varen in de herstelde poldernatuur. Dat zou volgens Mariska Schuttevaer alleen elektrisch mogen. Zij stelde ook voor om eerst een klein deel van de polder te verbrakken, om zo in de praktijk de gevolgen in de gaten te kunnen houden. Na ruim 30 jaar praten over verbrakking zijn de inzichten over de gevolgen van de zoutinlaat op de melkveehouderij nog niet veel helderder geworden.

Nog geen knoop doorhakken

Een besluit over de verbrakking hoeft Zaanstad nu nog niet te nemen, maar alleen het Guisveld op die manier aanpakken is volgens wethouder Wessel Breunesse een technisch onbegaanbare weg die los is gelaten. Dat er eerst nog veel vragen beantwoord moeten worden voordat uiteindelijk de knoop wordt doorgehakt voordat ‘de poorten open gaan’ was hij met de criticasters eens. De ‘pittige open eindjes’ waar ook de natuurorganisaties het al over hadden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen