College wil geen tonnen uitgeven aan onderzoek slavernijverleden

Een slavernijmonument in Zanzibar.
Een slavernijmonument in Zanzibar.
Foto: Flickr / Kevin Harber

Het college wil geen 150.000 tot 300.000 euro steken in een wetenschappelijk onderzoek naar het Zaanse slavernijverleden. Uit een eerste duik in het onderwerp kwam naar voren dat de economische oriëntatie van de Zaanstreek destijds anders dan in bijvoorbeeld Amsterdam gericht was op Scandinavië (walvisvaart en houthandel) en minder op plantages.

De samenhang met slavenhandel zal waarschijnlijk hoogstens indirect zijn, verwacht het college, al zullen er  conneceties zijn zoals de inzet van hier gebouwde schepen voor de VOC en wellicht hebben vermogende Zaanse families ook geld geïnvesteerd in en verdiend aan plantages en slavernij. Onderzoek daarnaar zou het doorpluizen van veel notariële aktes vragen. ‘Dit is zeer arbeidsintensief en de opbrengst van een dergelijk onderzoek is naar verwachting beperkt als het gaat om de directe relatie tussen stadsbestuur en slavernij,’ schrijft het college aan de gemeenteraad.

Wetenschappelijk onderzoek

De vraag van de raad om een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek jaagt de gemeente op hoge kosten. . Het gemeentearchief kan een dergelijk onderzoek niet uitvoeren en bijvoorbeeld het Koninklijk instituut voor taal land en volkerenkunde Leiden, het Internationaal instituut voor sociale geschiedenis of Ninsee, het kennisinstituut voor het Nederlandse slavernijverleden kost dus tot drie ton, bleek uit navraag in andere gemeenten. Er is veel vraag naar en onderzoekscapaciteit is beperkt. De instituten bepalen bovendien zelf hun onderzoeksagenda. ‘Dit maakt het waarschijnlijk lastig om een partij te vinden die het onderzoek wil en kan uitvoeren.’

Alternatief zoeken

Daarnaast vraagt het laten uitvoeren van onderzoek ambtelijke capaciteit: ambtelijke en bestuurlijke inzet voor onder andere een begeleidingscommissie (gebruikelijk bij onafhankelijk onderzoek). Ook dat kost geld en menskracht en die is toch al schaars op het stadhuis. Het college vindt het daarom beter er vanaf te zien. Het gaat ‘graag in gesprek over alternatieven met hetzelfde doel: wederzijds begrip voor de gevoeligheden rond het slavernijverleden’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen