Wie wint strijd om nieuwbouw onder vliegtuigherrie?

Foto: Pixabay / Erich Westendarp

In de regio rond Schiphol worden de komende jaren minimaal 150.000 woningen gebouwd, maar volgens milieuorganisaties gebeurt dat op plekken waar te veel vlieglawaai is om gezond te kunnen wonen. Andere belangengroepen roepen echter op om het gebied ‘niet op slot te zetten‘.

Volgens onderzoek van de Natuur- en Milieufederaties Noord- en Zuid-Holland gaat het om 115 bouwlocaties. Zij baseren zich op richtlijnen voor geluidsoverlast van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarbij vallen bouwplannen op 20 tot 40 kilometer van de luchthaven binnen de kritische grens van te hoge gezondheidsrisico’s. ‘De gezondheid van zo’n 300.000 toekomstige bewoners in de omgeving van Schiphol is hierbij in het geding. Om maar niet te spreken over de anderhalf tot twee miljoen mensen die al in dit gebied wonen,’ aldus de organisaties. Zij vinden dat het vliegtuiglawaai moet afnemen door Schiphol te laten krimpen.

De stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder stuurde de toenmalige bewindspersoon Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat  eind augustus vorig jaar een zogenoemde sommatiebrief gestuurd, om haar te waarschuwen dat de civiele rechter zou wachten als Schiphol verder zou mogen groeien en de gezondheid van nog meer mensen eein gevaar brengen. Volgens de stichting die werd opgericht door omwonenden ondervinden op dit moment meer dan 200.000 mensen al ernstige hinder van het luchtvaartlawaai. Ook RBV wil dat het kabinet zich aan het WHO-advies houdt.

Ook in Zaanstad

In een studie uit 2018 ging de Natuur en Milieu Federatie Noord-Holland in een analyse van de woningbouwplannen in het gebied wat Zaanstad betreft nog uit van 218 nieuwe huizen in LIB 4 gebied (de geluidscontour met een maximale geluidsbelasting van 58 decibel) en 7148 in LIB 5 (ook wel de 20 Ke zone genoemd). Met nog eens 2174 woningen binnen een straal van anderhalve kilometer van de grens van LIB 5 kwam het totaal destijds op 9540 huizen tot 2050, maar de aantallen te bouwen woningen zijn sindsdien alleen maar omhoog gegaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen