Zo’n 200.000 mensen in de stress door vliegtuiglawaai

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

De GGD Kennemerland deed een verdiepende studie in vijf GGD-regio’s rond Schiphol – waaronder Zaanstreek – Waterland – naar de gevolgen van het vliegverkeer op de gezondheid van de inwoners. Eén van de conclusies is dat slecht slapen veel stress veroorzaakt. Het gaat om bijna 200.000 mensen en dat worden er alleen maar meer, ook in Zaanstad. Want gemeenten willen bouwen.

Voor het eerst zijn in een kwalitatieve studie ook interviews meegenomen met een groep inwoners. Deze gesprekken vonden plaats in het voorjaar van 2019, dus vóór de coronacrisis. Ernstige slaapverstoring is in Kennemerland relatief hoog. De geïnterviewden geven aan dat dit overwegend plaatsvindt in de late avond, tussen 23:00 en 24:00 uur en de vroege ochtend tussen 05:00 en 07:00 uur. Het probleem is fors groter dan berekeningen laten zien, vooral aan de randen van de nacht. Dit is ook het geval in gemeenten en woongebieden die buiten het gebied liggen waarvoor regelgeving geldt.

Psychische problemen

Bij de ervaren slaapverstoring speelt het wonen dichtbij de aan- en uitvliegroutes een grote rol. Ook het regelmatig afwijken door vliegverkeer van de routes, de toename van het aantal vliegbewegingen en langdurig laagvliegen spelen een rol. Geïnterviewden met ernstige geluidhinder en slaapverstoring door vliegverkeer geven aan psychische problemen te hebben. Een aantal heeft zelfs slaapmedicatie nodig. Een deel van hen heeft gezondheidsklachten die zij in verband brengen met het vliegverkeer, zoals moeheid, stress, luchtwegklachten en hart- en vaatziekten. Bij sommigen hebben de slaapprobleem gevolgen op het gebied van relaties en werk.

Luchtkwaliteit

De geïnterviewden uiten ook hun zorgen over de invloed van het vliegverkeer op de luchtkwaliteit, het klimaat en de veiligheid. Zij gaven tijdens het interview ook ideeën over het verbeteren van hun leefomgeving zoals het creëren van groen, stilte- en recreatiegebieden in de buurt en isolatiemaatregelen. Gelet op de verhoogde gezondheidsrisico’s die samenhangen met geluidshinder en met name slaapverstoring, beveelt de GGD Kennemerland aan om de geluidshinder substantieel te verminderen. Prioriteit gaat daarbij uit naar concrete maatregelen.

Nader onderzoek nodig

Nader onderzoek naar de ervaren geluidhinder en slaapverstoring in het hele invloedgebied van de luchthaven kan meer inzicht geven in de gezondheidseffecten voor de mensen die er wonen. Bovendien is het van belang dat de monitoring van de ervaren geluidhinder en slaapverstoring in de wijde omgeving van de luchthaven wordt voortgezet en uitgebreid. Hiermee is al een start gemaakt . Er zal een landelijke rapportage verschijnen op basis van de gezondheidsmonitor van 2020. Dit onderzoek is gehouden in het najaar van 2020.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen